Aa

Aa

Мере политике запошљавања посебно усмерене на припаднике ромске популације

Мере политике запошљавања посебно усмерене на припаднике ромске популације

Мере политике запошљавања посебно усмерене на припаднике ромске популације

Читај ми

Ромска популација је једна од најрањивијих група на тржишту рада, због чега су мере и активности политике запошљавања посебно усмерене на ту категорију становништва,  изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на завршној конференцији пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“.

 

„У оквиру мера активне политике запошљавања посебан акценат је на запошљавању припадника ромске популације, а међу тим мерама су активно тражења посла, додатно образовање и обуке, финансијски подстицаји у виду субвенција за отпочињање сопственог посла и запошљавање. Национална служба расписује посебан Јавни позив незапосленима ромске националности за доделу субвенције за самозапошљавање“, навела је Кисић.

 

На евиденцији Националне службе за запошљавање пријављено је 29.151 припадник ромске националне мањине, а број случајева запошљавања Рома са евиденције НСЗ у периоду од 1. јануара до 31. маја ове године износио је 2.897.

 

Министарка Кисић је навела да је посебна пажња у току пандемије Ковид 19 била усмерена на подршку најосетљивијим групама, на које се утицај различитих фактора и кретања у друштву најпре и осети.

 

Проф. др Кисић је истакла да је, када је у питању пандемија Ковид 19, поносна на чињеницу да исплата различитих права, новчане социјалне помоћи и дечијег додатка, без обзира са каквим се изазовима држава суочавала у том периоду, није каснила ниједног дана.

 

Министарство је, према речима Кисић, од почетка ванредног стања аутоматски продужило социјална давања корисницима којима су права истекла током првог таласа кризе, укључујући и она у оквиру дечје заштите.


Кисић је захвалила ГИЗ-у на подршци у реализацији пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“ , који је био спроведен у 18 локалних самоуправа са циљем смањења додатне рањивости припадника ромске националне мањине, и изразила уверење да ће он допринети побољшању неких од кључних аспеката квалитета живота, као што су образовање, информисање и приступ чистој води.