Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Успешна реформа сезонског запошљавања у пољопривреди се проширује и на друге области

Кисић Тепавчевић: Успешна реформа сезонског запошљавања у пољопривреди се проширује и на друге области

Кисић Тепавчевић: Успешна реформа сезонског запошљавања у пољопривреди се проширује и на друге области

Читај ми

Раднa групa за измене и допуне Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, коју је формирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, данас је започела рад на изменама тог закона, како би се успешно спроведена реформа сезонског запошљавања у пољопривреди проширила и на друге области.

 

Вођена добрим резултатима тог закона, Влада Републике Србије и Министарство су препознали потребу да се прошири обухват реформе сезонског запошљавања и на сектор грађевине, туризма и угоститељства, као и помоћи у кући, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на првој седници Радне групе.

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да је примена тог закона почела у јануару 2019. године и да је њим поједностављен начин радног ангажовања лица и плаћања пореза и доприноса за рад на пословима који су сезонског карактера у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства.

 

Законом, чији је циљ био и сузбијање рада на црно, је омогућена пријава сезонских радника на дневном нивоу, путем електронског портала sezonskiradnici.gov.rs кроз свега неколико кликова. 

 

Закон је дао значајне резултате, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је у првој години примене електронског система пријаве радника на сезонским пословима у пољопривреди број регистрованих сезонаца повећан са 3.500 на више од 26.000. 

 

Кисић Тепавчевић је додала да су током 820.000 дана ангажовања за њих плаћени порези и доприноси у износу од 250 милиона динара, а да је нови систем користило 311 послодаваца.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да је проширење овог закона од значаја не само за смањење сиромаштва, већ и за обезбеђивање достојанственог рада за све, како у погледу услова рада, тако и обезбеђивања здравственог, пензијског и инвалидског осигурања сезонским радницима.

 

Радну групу поред представника ресорних министарстава и организација обавезног социјалног осигурања чине и представници социјалних партнера – репрезентативних синдиката и удружења послодаваца за територију Републике Србије, као и представници академске заједнице.

 

Кисић Тепавчевић је захвалила НАЛЕД-у, који је израдом анализе проширења система поједностављеног ангажовања радника на привременим и повременим пословима, помогао да се сагледају све чињенице пре него што се крене у законске измене, као Амбасади Велике Британије на финансијској подршци у проширењу система поједностављеног радног ангажовања на друге делатности и унапређењу софтвера за пријављивање сезонских радника.