Aa

Aa

Kисић Тепавчевић: Боримо се за права радника и радна места

Kисић Тепавчевић: Боримо се за права радника и радна места

Kисић Тепавчевић: Боримо се за права радника и радна места

Читај ми

Права радника и њихова безбедност на раду главни су приориотети Mинистарства рада, а последњих годину дана, када све гледамо кроз призму Kовида-19, примарни циљ нам је био да осим здравља, сачувамо свако радно место, каже министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић.

 

У разговору за Танјуг, поводом 1. маја, Међународног празника рада, она оцењује да је држава у томе успела, о чему најбоље сведочи податак да је очувана стопа незапослености мања од 10 одсто.

 

За наредни период од 2021. до 2026. године је, истиче она, сачињена нова Стратегија запошљавања у коју су укључене и мере активне политике запошљавања, посебно теже запошљивих, као што су особе са инвалидитетом, припадници ромске популације, старији од 50 година.

 

"За подстицај њиховом запошљавању у овој години расписано је 13 јавних позива, за послодавце и незапослене, за шта је држава издвојила нешто мање од шест милијарди динара", каже министарка уз оцену да држава предузима читав низ мера, економских и стратешких, прво да се очувају радна места, али и да се и у овим тешким условима повећа број запослених.

 

Kада је реч о самом положају и правима радника, наглашава да је то питање које је стално отворено и усложњавањем и врста и специфичности посла, стално се јављају нови изазови.

 

"Радници увек и то с правом траже повољније услове, тако ће бити и надаље, а ми смо ти који ћемо се трудити да изнађемо најбоља могућа решења", каже Дарија Kисић Тепавчевић.

 

Наводи да у том смислу, Министарство рада припрема читав низ закона директно везаних за права радника, услове рада и безбедност на раду.

 

"Ради се закон о ангажовању радника у случају повећаног обима посла, сезонцима како се то у медијима обично каже. Он се до сада тицао само ангажовања у пољопривреди, а сада ћемо његове одредбе да проширимо и на грађевинарство, туризам и услуге, послове у кући", каже министарка.

 

Додаје да се припремају и закони о социјалном предузетништву, као и о безбедности и здрављу на раду.

 

Синдикати и сарадња са њима су незаобилазна тема нарочито пред празнике као што је 1.мај.

 

Дарија Kисић Тепавчевић истиче да је однос са синдикатима изузетно динамичан, да на Социјално-економском савету и иначе, две стране често имају другачија гледишта, али се обе увек труде да дођу до заједничког циља.

 

"Од када сам на челу Mинистарства залажемо се да и представници синдиката буду укључени у сваку радну групу при изради закона и надам се да ће то уродити плодом. То често нису пријатне дискусије, дуго трају, али идемо у истом правцу и очекујем да ће се врло брзо видети ефекти нашег заједничког рада", наглашава она.

 

Пандемија коронавируса утицала је на комплетан живот и навике па и облике радног ангажовања, изражене пре свега у раду од куће, па се намеће питање шта ће са тим навикама и новим формама рада бити када пандемија мине.

 

"Сви са радошћу и нестрпљењем чекамо постоковид период, а још је тешко предвидети у којој мери ће се одржати рад од куће. Али сигурно је да ће га бити и да ће у будућности бити доста нестандардног радног ангажовања па управо радимо нацрт закона који ће такав начин рада регулисати", објашњава министарка.

 

Додаје да су у његову израду осим свих релевантних министарства укључени и представници синдиката и послодаваца, да је заједничко полазиште свих укључених страна то да радници без обзира на који начин су ангажовани треба да остварују пуна права из радног односа.

 

Очекује се да закон буде донет током ове године.