Aa

Aa

Изасланик председника Р. Србије министар Старовић на обележавању 109. годишњице од Битке на Врањевцу

Изасланик председника Р. Србије министар Старовић на обележавању 109. годишњице од Битке на Врањевцу

Изасланик председника Р. Србије министар Старовић на обележавању 109. годишњице од Битке на Врањевцу

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је церемонију поводом обележавања 109. годишњице од Битке на Врањевцу.

 

„На овом брду 1915. године, народ Браничевског краја писао је једно од најсветлијих поглавља наше војне историје. Исказана истрајност и спремност да се брани сваки педаљ наше отаџбине, превазишла је храброст античких јунака, као што и дан данас инспирише свакога коме је на срцу будућност и част наше отаџбине,“ рекао је изасланик председника Р. Србије министар Старовић.

 

Говорећи о снази и јачини српске војске, Старовић је указао да је тадашњи главнокомандујући здружених немачких, аустро-угарских и бугарских снага, својим јединицама уочи напада на Србију, упозоравао своју војску да  иду на српски фронт где народ  воли слободу и љуби своју Отаџбину, који се бори и жртвује до последњег.

 

„Заиста, Срби су и век касније, народ који и даље воли слободу и љуби своју отаџбину, а што јасно показује политика Владе Републике Србије која, поштујући међународно право и војно неутрални статус, чува самосталност наше државе. Србија коју преводи председник Александар Вучић је безброј пута показала да, без обзира на све притиске, ударе и споља и изнутра, никада неће одустати од своје слободарске политике, „истакао је Старовић.

 

Он је додао да  јунаци који су бранили овај део наше Отаџбине, били свесни да се боре и за будућност нашег народа.

 

„Данас, више од једног века након боја на Врањевцу, сећајући се жртве наших хероја, имамо обавезу да размишљамо и о будућности. Ровови данашњице су у борби за економски напредак и свеопшти просперитет нашег друштва. Изградња мостова и путева, привлачење инвестиција, увођење нових технологија и запошљавање младих, то су битке у којима морамо побеђивати свакога дана, “ нагласио је Старовић.

 

Изасланик председника Р. Србије министар Старовић одао је почаст и положио је венац код Спомен комплекса „Врањевац“.

 

Спомен обележје подигнуто је у част и славу 23.560 палих бораца, цивила и жртава у Великом рату у Браничевском округу, а у ослободилачким ратовима Србије у времену од 1912-1918.