Aa

Aa

Државни секретар Карановић на обележавању 208. годишњице Другог српског устанка

Државни секретар Карановић на обележавању  208. годишњице Другог српског устанка

Државни секретар Карановић на обележавању 208. годишњице Другог српског устанка

Читај ми

„Након 208 година од историјског сећања, на догађај чије су последице допринеле обнови српске државности, потребно је разгрнути слојевито наслеђе традиције и Таковски устанак посматрати, као истински државотворни темељ и печат народног јединства обнове нововековне српске државности, на којој почива савремена Србија,“ изјавио је државни секретар Министарства Миле Карановић,  у Спомен – комплексу Таковски грм, на обележавању 208. годишњице Другог српског устанка.

 

Карановић је нагласио да савремена Србија данас поклања пуну пажњу очувању достојанственог сећања на све учеснике и жртве оружаних сукоба у прошлости, а посебно оне из периода Првог и Другог српског устанка. „Поред сталних активности на систематској заштити и очувању војних меморијала и места страдања, Србија посебан значај поклања образовању из области националне и опште војне историје, као и подржавању програма из области науке, културе, уметности и просвете који треба да дају додатни допринос свеукупном и бољем сагледавању и познавању периода Другог српског устанка,“ напоменуо је Карановић.

.

Он је подсетио колику су Срби жртву поднели на олтару отаџбине и да је зато Србија данас слободна и суверена,  у стању да се развија и јача, истовремено борећи се и чувајући  своје националне интересе. Карановић је истакао да су наши преци, таковски јунаци, гинули са свешћу да је у том историјском тренутку њихов усуд био, како је рекао, да поднесу највећу могућу жртву  и да положе своје животе за ослобођење Србије. 

 

„Данас, након 208 година од избијања Таковског устанка, наша је садашњост другачија. Савремена Србија, коју државнички мудро и одговорно води напред председник Александар Вучић и у чије је стварање уткан и овај велики догађај, опредељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са суседним и другим европским народима и државама, као и да истрајно развија демократску, правну државу утемељену на поштовању закона, државу европских опредељења, личних и грађанских права и слобода,“ рекао је Карановић на обележавању годишњице Таковског устанка.

 

Он је подсетио да је ово дан када се сећамо храбре српске војске која је 1815. године, на Цвети, у Такову подигла Други српски устанак против Отоманске империје и када славимо дан Војске Републике Србије,  која се према његовим речима,  храбро и крваво супродставила злочиначком разарању Милосрдног анђела који је убијао нашу децу и разарао нашу отаџбину. „Војске која се јуначки борила на Кошарама и није дозволила да нас поробе  и ставе под своју чизму. Са овог места шаљемо јасну поруку да је тај датум трајно обележен не само у историјским читанкама, већ и у нашем свакодневном животу – као подстрек и надахнуће, као порука да не смемо да будемо ни лењи, ни слаби, када је у питању будућност наше отаџбине. Срби  треба да се сећаjу како су у најтежим данима уз себе увек имали своју војску, те часне униформе, највећу помоћ и подршку и у рату, када се бранила земља, и у миру, када се градило и обнављало,“ истакао је Карановић у свом обраћању у Такову.

 

 

У оквиру церемоније обележавања 208. годишњице Другог српског устанка, венце су поред државног секретара Карановића, положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Моравичког управног округа, општине Горњи Милановац, збратимљених општина и удружења грађана, као и представници удружења грађана, борачких удружења и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.