Aa

Aa

Државни секретар Дејан Антић на обележавању Дана сећања на страдање цивила у Бојнику 1942.

Државни секретар Дејан  Антић на обележавању Дана сећања на страдање цивила у Бојнику 1942.

Државни секретар Дејан Антић на обележавању Дана сећања на страдање цивила у Бојнику 1942.

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је државну церемонију обележавања Дана сећања на страдање цивила у Бојнику у Другом светском рату.



Обраћајући се присутним званицама након церемоније полагања венаца Антић је рекао: "Није се српски југ мирио са бугарском окупацијом и зато је у оба светска рата жестоко страдао. Онда када су сви били убеђени да се више никада у овим крајевима неће поновити патња Срба из времена гушења Топличког устанка, догодило се нешто још монструозније. Догодио се крвави 17. фебруар 1942. Дан у којем су синови истих оних егзекутора нашег народа из Великог рата, на најсвирепији начин ликвидирали 600 цивила из Бојника и Драговца, међу којима је било 126-оро деце млађе од 15 година. Бојничким масакром '42 бугарске окупационе власти подигле су себи у Пустој реци споменик вечите срамоте".



Државни секретар је истакао да је захваљујући иницијативи министра Николе Селаковића Дан сећања на страдале цивиле у Бојничком масакру ове године по први пут ушао у државни календар важних историјских догађаја. То је учињено како би се сачувала од заборава истина о страдању српског југа, и додатно развила култура сећања на цивилне жртве наци-фашистичког терора.



"Срби су слободарски народ утемељен на демократским и антифашистичким вредностима. Ради слободе и свог националног имена гинули су и страдали. Сада је на нама да истину о страдању сопственог народа сачувамо и пренесемо будућим генерацијама. Не ради тога да би код млађих нараштаја подстицали негативне емоције према било коме, већ да нам се Бојник или Сурдулица као народу више никада не би поновили" -  истакао је државни секретар Дејан Антић и закључио: "Зато данас, државно руководство Републике Србије, поучено искуством из прошлости, ради на очувању историјске свести и државотворне традиције српског народа, осигуравајући наш национални опстанак, подједнако унапређивањем привредно-економских позиција земље, колико и јачањем њених војно-одбрамбених капацитета".