Aa

Aa

Држава ће се системски борити против дечијег рада

Држава ће се системски борити против дечијег рада

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да ће се држава системски борити против феномена као што су дечји рад и "деца улице".

Приликом посете објекта на Чукарици где се спроводи интензивни третман за децу са вишеструким сметања у понашању и емоционалном и социјалном развоју (ПИТ програм), Вулин је казао да држава веома озбиљно схвата проблем дечијег принудног рада и економске експлоатације.

"Прошле године у нашој земљи евидентирано је 1.457 дечака и 1.433 девојчице који су били занемарени у својим породицама. Велики део њих је био и економски експлоатисан. На нама је свакако да се боримо принудног рада, посебно дечјег, али то можемо да урадимо само системски", рекао је Вулин поводом Светског дана борбе против дечијег рада.

Он је указао да је један од облика присилног рада деце просјачење, као и брисање шофершајбни.

"Ми ћемо се системски борити против феномена ''деца улице'', а за то нам је потребна подршка читавог друштва. Не треба окретати главе од те деце када их видите на семафору...они нису криви ни за шта, они су жртве ксплоатисања...", рекао је Вулин.

Према његовим речима, у 115 центара за социјални рад основани су мобилни тимови који чине представници МУП-а, Министарства здравља, Центара за социјални рад.

Од почетка рада до данас, 144 деце је склоњено са улице, казао је Вулин и додао да су неки од њих смештени у хранитељске породице, а други у установе.

"У највећем броју случајева, економски израбљивана деца су девојчице, скоро 80 одсто, док су 20 одсто дечаци, али и у једном и у другом случају, у питању је занемаривање. На првом месту, ми се увек боримо да дете остане у породици, а када то није могуће, тек онда се приступа смештају детета у хранитељску породицу, или у одговарајућу институцију", рекао је Вулин.

Директор Завода за васпитање деце и омладине Драган Роловић каже да је капацитет те установе био јако мали и да је свега шесторо дечака могло бити примљено, међутим, уз помоћ Министарства за рад добијен је нови објекат, а капацитет је проширен на 20-оро деце.

Он је додао да је обављена обука у још шест градова у Србији и да су и они спремни да прихвате и раде са децом која имају проблем у понашању.

Према речима директора Центра за социјални рад у Београду Владимира Илица, око 2.290 деце и младих има проблем у понашању, а од тога је 2015. евидентирано 519 нових случајева.

Иначе, ПИТ програм је значајан јер даје другу прилику деци која су често одбачена од породице, занемаривана, злостављана, а Министарство за рад настоји да системски реши проблем "деце улице" и први пут се ради на њиховом организованом збрињавању.