Aa

Aa

Додељена признања за најбољу праксу запошљавања Рома

Додељена признања за најбољу праксу запошљавања Рома

Читај ми

Представницима 18 предузећа из Србије која су омогућила отварање више од 65 одрживих радних места за Роме данас су у Београду уручена признања за најбољу праксу запошљавања припадника ромске заједнице.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић оценио је да данашња свечаност "добра вест".

"Добра је вест да данас почиње са радом једна добра инвестиција да се запошљавају наши грађани, а плус се запошљавају наши грађани и грађанке ромске националности", навео је он.

Иванишевић је указао да је један од највећих проблема у Србији незапослентот и да нема "већег патриотизма од отварања нових радних места".

Координаторка за ромске политике Генералног директората Европске комисије за проширење Марта Гарсија Фидалго изјавила је данас да према цифрама Савета Европе, ромска популација у Србији чини осам одсто укупне популације и додала да су Роми у Србији углавном у веома тешком положају, а да је за превазилажење те ситуације запошљавање од суштинског значаја.

"Сигурна сам да ромска заједница жели да стане на своје властите ноге и да не волите да вас стално подржавају са стране и да желите да свој потенцијал уложите у развој Србији. Али то неће бити могуће ако вам се не пруже услови да то учините. Услов је да живите нормално. Стога вам је потребан одржив посао и плата како бисте могли да помогнете породици и читавој зједници", навела је она на свечаности у предузећу Имо клин у Лештанима.

Марта Гарсија Фидалго је изразила наду да су компаније које су добиле признање "само почетак дугог и успешног процеса".

Она је подсетила да је данашња церемонија део пројекта ИПА 2012 који покрива област интеграције Рома који је веома важан.

Шеф мисије ОЕБС у Србији Петар Буркхард изјавио је данас да успешна инклузија Рома у Србији захтева свеобухватан приступ, који се односи, између осталог, на побољшање услова образовања, становања и запошљавање.

Он је казао да је кључна област запошљавање и да предузећа која су изабрана имају најбољу праксу за запошљавање Рома.

"Процес мапирања је показао да постоје обећавајуће шансе за запошљавање Рома и развој ромског предузетништва у Србији од производње текстила и хране, преко фотографије, до производње обуће и рециклаже. Листа предузећа је врло разнолика. Треба похвалити чињеницу да је листа предузећа са добрим праксама много дужа од изабраних 18", казао је Буркхард.

Он је навео да, ипак, у Србији Роми наилазе на препреке приликом запошљавања.

"Предузећа чији су представници данас са нама представљају добар пример како превазићи те препреке", указао је шеф мисије ОЕБС.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је да је запошљавање Рома једно од кључних тема Декаде Рома и да Србија у тој Декади учествује веома активно.

"Такође, ово ће бити клучна тема будуће Стратегије за унапређење положаја Рома чије усвајање очекујемо до краја септембра. Посебно ми је задовољство што се кроз овај пројекат показало да постоји јако велики број иницијатива и примера добре праксе широм Србије који се односе на запошљавање Рома и Ромкиња. 249 предузећа и иницијатива пријавило се на овај пројекат и изабрано је 18 најбољих који ће добити финансијску подршку и очекујемо да се кроз скоро пола милиона евра колика ће бити донација на овој компоненти, у куповину опреме у вредности од 360.000...подршку стручном оспособљавањи дају резултати у даљем развоју одрживог запошљавања Рома и Ромкиња", истакла је она.

Она је казала да је посебно задовољство што је од 18 изабраних предузећа 14 у власништву Рома,од чега је осам у власништву Ромкиња.

Пауновић је казала да је пројекат добре праксе показао да примери добре пркасе постоје широм Србије и да рециклажа није једина област запошљавања Рома.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић је навео да 90 одсто припадника ромске заједнице нема сталан посао, као и да највећу дискриминацију доживљавају управо пиликом запошљавања.

Михајловић је указао да је важна карика за остваривање свих других права, запошљавање.

"Запослени Ром може себи обезбедити кров над главом, може школовати своје дете, може да остварајује сва друга права из области социјалне и здравствене заштите...", навео је он и додао да "афирмативне мере у образовању немају значај ако не запослите припадника ромске заједнице који је завршио факултет", казао је он.

Предузећа која су запослила представнике ромске заједнице у оквиру пројекта "Овде смо заједно" добила су подршку у опреми, али и помоћ стручњака и професионалну обуку.

Власница предузећа Пава плус доо, које је добило подршку, Пава Чабриловски из Панчева рекла је агенцији Бета да се њено предузеће пет година бави пословима из области хигијене и да је захваљујући овом програму добила подршку и могућност да запосли шест радница.

Она је казала да је поносна што је у прилици да помогне женама којима је потребна нова шанса у животу и да је једна од радница коју је запослила била штиченица Сигурне куће.

"Програми као што је овај у исто време доприносе разбијању стереотипа и предрасуда о припадницима ромске националности, јер показује и да Роми желе да уче, раде и образују се", навела је Пава Чабриловски.

Програм подршке одрживом запошљавању Рома и Ромкиња део је пројекта "Овде смо заједно Европска подршка за инклузију Рома" које финансира ЕУ а спроводи Мисија ОЕБС у Србији.

Међу предузећима добитницима признања су агенција Дуга из Беочина, Имо клин и Имо рецајклинг из Лештана, као и производња дечије обуће Павле из Беле Паланке.

Извор: Бета