Aa

Aa

До краја године биће могуће повезивање стажа

До краја године биће могуће повезивање стажа

Читај ми

БЕОГРАД - Министри рада и привреде Александар Вулин и Жељко Сертић позвали су данас запослене и бивше запослене у предузећима која су у процесу приватизације да искористе могућност повезивања радног стажа и пријаве се за социјални програм до краја ове године.

С обзиром да ће приватизација тих предузећа бити завршена до краја године та могућност им неће бити на располагању у 2016. години, навели су они.

Држава је прихватила да реши тај проблем, али завршетком процеса приватизације то право више неће моћи да остваре, оценили су учесници округлог стола "Празнине у стажу због неплаћања доприноса за ПИО и повезивање стажа према закључцима Владе Републике Србије" у ПКС.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулин истакао је да је то прилика да радници и руководства у тим предузећима искористе своја права, јер у времену које предстоји држава више неће моћи да се понаша на тај начин.

ПИО фонд је за последњих девет месеци повукао 9,9 милијарди динара мање из буџета, јер јер је повећана наплата доприноса, рекао је Вулин и истакао да је број заполсених у реалном сектору порастао за 5,6 одсто, односно да је број запослених који уплаћују доприносе порастао за 56.000.

Држава је на себе преузела да тај проблем реши, јер је циљ да се стање у друштву побољша, рекао је министар и додао да је влада социјално одговорна и да је зато прихватила да реши проблем десетине хиљада радника који нису криви што су остали без стажа.

Ово је време када се подвлачи црта, јер држава неће вечно исплаћивати туђе дугове и мешати се у привредна кретања, нагласио је он.

Министар привреде Сертић је нагласио да је до 9. октобра 112 запослених завршило процес повезивања радног стажа и за ту намену је из буџета исплаћено 29,2 милиона динара.

Сертић је рекао да ће до краја године 95 одсто приватизације бити завршено, а усласком у 2016. годину циљ ће бити увођење економије у рационалне, одрживе и тржишне принципе.

Он је нагласио да убудуће неће бити могуће да предузећа не плаћају обавезе већ ће морати да се понашају према тржишним приципима као и приватне компаније.

Сертић је подсетио да је у овој години Србија ушла у процес преговора са ЕУ, да је прихватила аранжман са ММФ, а сваки од тих односа носи одређене обавезе и увођење нових стандарда.

"Проблем је што су ти стандарди писани за развијене земље, а наша земља је у преговоре и прихватање стандарда ушла неприпремљена, јер смо око 30 година времена понашали неодговорно", рекао је Сертић.

Он је нагласио да је више од 60 одсто предуећа, која се налазе у поступку приватизације, пријавило да има дуг по том основу.

Само са раздела Министарства привреде од 2008. до 2013. године је уплаћено више од 48 милијарди динара за око 500 предузећа у приватизацији, истакао је Сертић.

"Плус не знам колико гаранција, плус не знам колико пара је плаћено Србијагасу, Електропривреди Србије, да не причам о локалним порезима и таксама, колико је оштећен ПИО фонд и колико десетина хиљада радника нису остварили своја редовна права која им је држава другим законима гарантовала, јер та предузећа су била заштићена", рекао је Сертић.

Према његовим речима, никада ниједна инспекција није ушла у та предузећа а и када би се најавила, синдикати би у договору са директором подигли штрајк.

Та ситуација нас је довела до тога да приватизацију решавамо у готово немогућим условима, истакао је министар.

Председник ПКС Марко Чадеж нагласио је да ће решавање тог проблема олакшати позицију предузећа, јер ће их растеретити бар дела дуга према радницима и увећати шансе да дођу до нових власника.

Чадеж је рекао је да ПКС са Пио фондом и ресорним министарствима спроводи активности у циљу да фирме и руководства мотивишу да ажурније раде и користе погодности.

Како је казао, до сада је проблем био више непознавање процеса и процедура, а не отпор.

"Завршетак процеса приватизације је квантни скок што се тиче Србије и привреде и економске политике после неколико деценија, а у последње две деценије смогли смо снаге да разјаснимо шта је привреда, реални сектор, а шта није, шта је оно где држава даје новац, а нема резултата", рекао је Чадеж новинарима.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић поздравио је одлуку владе о повезивању стажа за оне који нису својом кривицом остали без те могућности.

"Ми се радујемо опредељењу да ће ово бити последња година у којој ће реални део сектора и привреде да издржава оне који су годинама црпели наше могућности у враћању дугова и у даљим нашим инвестиционим потезима", рекао је он.

Атанацковић је казао да је дошло време да се изједначи реални део привреде са привредом у државном власништву.

Влада Србије донела је 18. јуна ове године закључак којим се предвиђа да се из средстава буџета појединим категоријама запослених и бивших запослених уплати допринос за пензијско и инвалидско осигурање и то у предузећима која се налазе у поступку приватизације, која су ове године отишла у стечај као и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Вулин: 13.000 људи може да повеже стаж,искористити то право

Вулин је позвао грађане, којих је око 13.000, да до краја године искористе право, које им је омогућео закључком Владе Србије и повежу радни стаж.

"То показује да је влада социјално одговорна и да водимо рачуна и о онима који су већ отишли у пензију, бившим запосленима и они који тек треба да оду, јер нису они криви што им нису уплаћивани доприноси. Важно је и да им посаљемо поруку да искористе закључак владе и то право до краја године", рекао је Вулин након обраћања на скупу "Празнине у стажу због неплаћања доприноса за ПИО и повезивање стажа према закључцима Владе".

Вулин је у Привредној комори Србије новинарима рекао да сви који имају право на то не треба да чекају и да је сада прилика и време да то учине.

"Држава кад заврши процес приватизације за ових 536 предузећа више неће бити у обавези да повезује стаж или обезбеђује социјални програм и искористите ову прилику сада", поручио је министар истичући да за решење овог питања треба да се обрате ПИО фонду.

Дешавало се да, казао је министар, у претходном периоду радници нису били добро обавештени о томе или да су руководства предузећа пропуштала да се обрате држави на време за социјални програм за који је намењен новац.

Вулин је навео податак да је од 7. децембра када је донета уредба о забрани новог запошљавања у јавном сектору број запослених у том сектору смањен за 4,6 одсто, а да је у реалном сектору тај број порастао за више од пет одсто, тачније за 56.000 људи.

Како је казао, зато је ПИО фонд за дотације за пензије из буџета повукао 9,9 милијарди динара мање.

"Тај резултат остварен је зато што је повећана уплата доприноса, постоји 56.000 нових имена и на свако име које је престало да ради у јавном, појавило се двоје у приватном сектору", рекао је Вулин.

Упитан шта се може очекивати и да ли је ПИО фонд пред колапосом како се говори, он је одговорио да ПИО фонд никако није пред колапсом и да напротив, чак бележи све боље резултате.

Вулин је као пример између осталог навео да ће Фонд ПИО својим средствима исплатити надокнаде погребних трошкова свима који су били оштећени неким ранијим погрешним одлукама.

То важи и за војне пензионере, рекао је Вулин.

"Повећава се финансијска дисциплина и није ПИО фонд пред колапсом, за пензије ће бити, оне ће бити редовне, стизаће у динар онако као до сада, и у дан и ми немамо никавних дугова и кашњења. Од привреде ће зависити како ће функционисати пензиони систем, а радићемо на томе да он буде што ефикаснији", казао је Вулин.

Директорка Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгана Калиновић рекла је да сви запослени који су радили у тим предузећима и отишли у пензију а сами себи иплаћивали стаж такође су обухваћени закључком владе о повезивању стажа али под условом нису упутили тужбе или преко суда тражили своја потраживања из радног односа.

Њима ће, како је казала, та средства бити рефундирана

Како је казала, Фонд сада нема прецизан податак колико је таквих, али ће се то знати за око десетак дана.

Калиновић је казала да средства постоје и поручила "да се ни случајно не може говорити да фонду прети колапс или банкрот".

"Фонду чак не прети ни немогућност да редовно исплаћује све своје принадлежности од пензија до осталих накнада", рекла је.

Упитана којим средствима ће бити омогућено повезивање стажа она је казала да су то искључиво средства ПИО фонда која су омогућена делом из прихода, делом из дотација и у оквиру су финансијског плана намењеног за ову годину.

"Ниједан динар додатних средства се не узима, чак и надокнаде за погребне трошкове биће омогућена из средства фонда ПИО јер чињеница да смо повукли мање до 10 милијарди из буџета указује да фонд има капацитете да све накнаде исплати из својих прихода", рекла је Калиновићева.

Она је објаснила да је тај резултат остварен захваљујући већем броју пријављених на осигурање протеклих месеци, бољој финансијској дисциплини и већем броју новозапослених у приватном сектору, односно смањењем сиве зоне и пријављивањем радника.

Број запослених у јавном сектору смањен за 4,6 одсто

У јавном сектору смањен је број запослених за 4,6 одсто од 7. децембра прошле године, када је донета уредба о забрани новог запошљавања, док је у реалном сектору тај број порастао за више од пет одсто, изјавио је Вулин.

Вулин је новинарима рекао да је број запослених у реалном сектору повећан за 56.000 људи.

Министар је казао да је због тога ПИО фонд за дотације за пензије из буџета повукао 9,9 милијарди динара мање.

"Тај резултат остварен је зато што је повећана уплата доприноса, постоји 56.000 нових имена и на свако име које је престало да ради у јавном, појавило се двоје у приватном сектору", рекао је Вулин.