Aa

Aa

Ђорђевић присуствовао обележавању Националног дана давања

Ђорђевић присуствовао обележавању Националног дана давања

Ђорђевић присуствовао обележавању Националног дана давања

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је обележавању трећег Националног дана давања, који је ове године праћен медијском кампањом “Србија без баријера”, а има за циљ да подигне свест о положају особа са инвалидитетом у нашем друштву и значају равноправности. 

 

Министар Ђорђевић рекао је да ће се Министарство, као и у претходном периоду, активно залагати за побољшање услова живота особа са инвалидитетом, као и да је због те намере у сталном контакту са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије НООИС, која има највише слуха за потребе ове категорије становништва.

 

„Наша идеја јесте да нам особе са инвалидитетом кажу шта је оно што им је неопходно и у чему им је потребна наша помоћ. На тај начин ћемо бити сигурни да смо у правом смеру пружили подршку и да смо средства определили за оно што им је заиста значајно. Постоји много тога што може да се уради за унапређење њиховог положаја, али приоритете одређују управо особе са инвалидитетом, које су за те одлуке и најмеродавније“, навео је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио да је Министарство у договору са Архитектонским факултетом увело предмет Приступачност, који ће похађати сви студенти, како би приликом израде своје пројекте ускладили са потребама особа са инвалидитетом.

 

Према речима министра, нов Закон о социјалној заштити, у који су укључене и особе са инвалидитетом, такође ће у многим сегментима побољшати њихов положај а биће и основа за промену свести грађана чиме ћемо као друштво имати више слуха за њихове потребе.   

 

Извршни директор Српског филантропског форума Веран Матић најавио је почетак кампање прикупљања средстава са циљем реновирања центра за знаковни језик за особе са оштећеним слухом. 

 

„У првој фази ове кампање, фокусирали смо се на подизање свести о овој теми, а сада је време да кренемо са конкретним активностима које ће допринети квалитету живота особа са инвалидитетом, нарочито у области приступачности, јер се сваки четврти грађанин Србије суочава са проблемом неприступачности. Оснаживањем овог центра за знаковни језик, 12.000 људи у Србији добија приступ преводиоцима на знаковни језик – укључујемо их у друштво, омогућавамо им константну комуникацију са преводиоцима и пружамо могућност да добију помоћ истог тренутка када им је она потребна“, навео је Матић.

 

Директор мисије USAID-a у Србији Мајк де ла Роса истакао је да се овогодишња тема промоције приступачности за све грађане Србије поклапа са важним догађајем у историји грађанских права у Америци – САД обележавају тридесету годишњицу од доношења закона о Американцима са инвалидитетом. 

 

„То је закон који забрањује дискриминацију на основу инвалидитета, конкретније, овај закон намеће обавезу да све зграде јавне управе буду приступачне и такође захтева од послодаваца да активно раде на унапређењу будућности за све особе са инвалидитетом. Кроз партнерство са Фондацијом Ана и Владе Дивац и члановима Коалиције за доброчинство и Саветом за филантропију помажемо да грађани Србије уживају исте слободе и права“, рекао је Мајк де ла Роса. 

 

У оквиру овогодишње кампање Коалиција је доделила 59 награда донаторима за помоћ током пандемиje изазаване вирусом COVID-19 и 5 награда донаторима у оквиру кампање Србија без баријера. Коалиција је наградила и медије који су допринели свеукупној промоцији филантропије у Србији.

 

Национални дан давања установљен је 2018. године у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац и одржава се под покровитељством Савета за филантропију, којем председава председница Владе Ана Брнабић. 

 

Остали чланови Коалиције су Траг фондација, „Catalyst Balkans“, „SMART“ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.