Aa

Aa

Дипломате обишле избеглице

Дипломате обишле избеглице

Читај ми

ПРЕШЕВО - Представници дипломатског кора и UNHCR обишли су данас Привремени центар за избеглице на подручју Прешева и одали признање Влади Србије за хумани третман мушкараца, жена и деце са Блиског истока, указавши и да је Београду за то потребна међународна помоћ.

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић каже да Влада Србије и ресорна министарства покушавају да на све могуће начине уз употребу свих расположивих ресурса на адекватан начин збрине и региструје све придошле.

"То наравно у великој мери оптерећује буџет Србије јер се свакодневно повећава број људи... и не видимо да ће се смањити или опасти, а чак се очекује и повећан број што значи да се троше и огромни потенцијали и материјални и људски", рекао је он.

Станковић је навео и да "морамо, наравно затржити помоћ од ЕУ која мора да сагледа укупну ситуацију и да у расподели средстава узме у обзир на адекватан начин и Србију".

У Прешеву су боравили и представници Канцеларије Уједињених нација у Београду, Канцеларије Међународне организације за миграције у Београду, ОЕБС-а...

Признање српској влади и представницима Црвеног крста, Комесаријата за избеглице и невладиним организацијама одао је и шеф Канцеларије UNHCR-а у Србији Ханс Фридрих Шодер, истакавши да су дипломате могле да виде шта се ради како би избеглице добиле безбедно и достојанствено место за одмор.

"Дипломате су могле да виде како су надлежне институције - министарсво одбране, министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министарство здравља, полиција... пружају помоћ људима да се брже региструју и да добију директну хуманитарну и медицинску помоћ", рекао је он.

Шодер је истакао да се уз то истовремено раде и "безбедносне контроле и тиме осигурава безбедност грађана Србије".

"Колеге из UNHCR које раде овде и Црвени крст... сви раде 24 сата дневно, седам дана у недељи да би се избеглицама обезбедило безбедно и достојанствено место где могу да се одморе и добију помоћ", рекао је он.

Шодер је истакао и да је UNHCR веома поносан што је могао да пружи подршку држави Србије да успостави овај центар, додавши да се сада ради на томе "да га адаптирамо и прилагодимо његове капацитете све већем броју људи који долазе у земљу".

"Има све више жена и деца... хладно је и сви заједно као тим ћемо се трудити да помогнемо Влади Србије да се избори и да настави са овим поступањем које је веома хумано и толерантно", рекао је он.

Амбасадор Палестине Мухамед Набхан је истакао да је с колегама дошао у Прешево на позив владе како би се упознали са мерама које предузима да би се помогло људима.

"Заиста, ради се о великој трагедији људи и видимо напоре који улажу разни органи владе да помогну тим људима... мени се чини да је Србији потребна међународна помоћ како би обавила хуманитарну дужност коју пружа у границама њених могућности", рекао је Набхан.

У Прешеву је 8. јула отворен Центар за привремени прихват и смештај миграната и азиланата у коме се они региструју.

Њима је обезбеђена одговарајућа административна подршка за добијање докумената као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

Због повећног прилива људи, жена и деце активсти Црвеног крста почели су да раде у три смене, односно 24 сата дневно како би се свима помогло.

И у Миратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима у коме избеглице добијају прву помоћ.

Након предаха, они се у групама од по двадесетак упућују у центар засеока Миратовац, одакле их аутобуси UNHCR-а превозе до Прешева.

Крајњи циљ избеглица су Немачка и скандинавске државе до којих стижу преко Мађарске.