Aa

Aa

Божовић: Повећање социјалне инклузије свих рањивих група у друштву

Божовић: Повећање социјалне инклузије свих рањивих група у друштву

Божовић: Повећање социјалне инклузије свих рањивих група у друштву

Читај ми

Циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да се у наредном периоду повећа социјална инклузија свих рањивих група у друштву, јер је инклузија један од основних принципа којима се руководимо у креирању стратегија, закона и подзаконских аката из области социјалне заштите, истакла је државна секретарка Стана Божовић на тематском дијалогу „Економско оснаживање Рома и циљеви одрживог развоја у Србији“. 

 

„У том смислу већ радимо на доношењу нове Стратегије социјалне заштите и Стратегије деинституционализације и развоја услуга у заједници, као и на изменама и допунама Закона о социјалној заштити“, нагласила је Божовић и додала да ће посебна пажња бити посвећена рањивим друштвеним групама, као што су деца, старији људи, лица са инвалидитетом, ромска национална мањина, жртве насиља. 

 

Божовић је навела да је ромска заједница један од најчешћих корисника права и услуга у систему социјалне заштите и да су Роми и Ромкиње великим делом корисници права на новчану социјалну помоћ и права на дечји додатак, али су у недовољном броју корисници различитих услуга из овог система.

 

Управо је то поље у које треба више улагати и више радити на локалном нивоу како би се број Рома који користе услуге повећао и да истовремено радимо више на њиховом запошљавању и укључивању у тржиште рада, указала је Божовић. 

 

Предуслов за то је, како је додала, и већа укљученост ромске деце у процес образовања, јер се само на тај начин може прекинути генерацијски ланац сиромаштва и социјалне искључености. 

 

Божовић је навела и да су Роми, као и остали грађани Републике Србије, били обухваћени универзалним мерама помоћи грађанству за излазак из ковид кризе и да од проглашења пандемије у нашој земљи није било прекида у коришћењу права на новчану социјалну помоћ, дечји додатак, накнаде за породиље и друга права. 

 

„Обезбеђена је и хуманитарна помоћ једном броју ромских насеља уз помоћ донатора као и покривање трошкова народних кухиња. Помоћ и подршка појединцима и породицама у кризним ситуацијама је нарочито тешка и комплексна због чега је потребно заједничко деловање како мера на републичком нивоу тако и од стране јединица локалних самоуправа, установа социјалне заштите, организација цивилног друштва, приватних пружалаца услуга па и самих корисника“, рекла је Божовић.