Aa

Aa

Борба против насиља према женама и насиља у породици приоритет свих државних органа

Борба против насиља према женама и насиља у породици приоритет свих државних органа

Борба против насиља према женама и насиља у породици приоритет свих државних органа

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић изјавила је да је борба против насиља према женама и насиља у породици један од приоритетних циљева Владе Републике Србије.

 

Поводом Међународног дана људских права, на трибини у Нишу под називом „Искључи насиље, укључи превенцију“, државна секретарка је истакла да су у  протеклом периоду учињени значајни помаци на плану спречавања и заштите од родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, у склопу свеукупне политике родне равноправности, чије је спровођење утврђено Уставом и додала да је Национална стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025. године усвојена у априлу  ове године и да се очекује  усвајање Акционог  плана за спровођење ове стратегије.

 

„Овим стратешким документом унапређује се стратешки оквир у овој области, јачајући капацитете и институција и организација које пружају услуге женама које су преживеле насиље, побољшавајући координацију кључних актера и подижући ниво свести грађана и доносилаца одлука о неприхватљивости насиља“, нагласила је Божовић. Она је рекла да, иако су у протеклом периоду остварени значајни резултати на плану сузбијања и спречавања родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, ови облици насиља су још увек широко распрострањени. 

 

„Жене су доминантне жртве насиља у породици и у партнерским односима, а и број фемицида није занемарљив. Ризику од родно заснованог насиља посебно су изложене жене из осетљивих друштвених група, као што су Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене са села, самохране мајке, мигранткиње, жене другачије сексуалне оријентације и родног идентитета“, рекла је Божовић. Она је подсетила да су усвајањем Закона о спречавању насиља у породици уведене хитне мере заштите и да је на јединствен начин регулисано поступање државних органа на плану спречавања и заштите од насиља у породици.

 

Државна секретарка је указала  да важну улогу у процесу заштите од насиља имају центри за социјални рад и да је њихова улога заснована пре свега на улози органа старатељства и одговорности у заштити најбољег интереса деце, одраслих и старијих који су жртве различитих облика насиља. 

 

„Законом о спречавању насиља у породици улога центра  је проширена и на препознавање насиља у породици и опасности од насиља. Донето је Упутство о реализацији обавезе Центара за социјални рад у примени овог Закона, а издат је и посебан налог свим центрима о стандардима процедуре и рада у реаговању на појаву насиља у породици и организовању заштите жртава“, истакла је Стана Божовић. 

 

„Министарство подржава унапређење услуга у заједници преко механизма наменских трансфера који се додељују  јединицама  локалних самоуправа, које усмеравају средства ка пружаоцима услуга на својој територији“, рекла је државна секретарка, уз напомену да је у овој години опредељено 556 милиона динара и да је део ових средстава усмерен и за подршку жртвама насиља у породици и партнерским односима. 

Учеснике трибине у Нишу Стана Божовић је подсетила да у нашој земљи постоји 7 лиценцираних пружалаца услуге прихватилишта за жртве насиља и 10 лиценцираних пружалаца услуге СОС телефона за жене жртве насиља. Међу лиценцираним пружаоцима услуга је и СОС телефонска линија за подршку женама са искуством насиља, коју је установила Република Србија, под окриљем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.