Aa

Aa

Завршена Стратегија о старењу

Завршена Стратегија о старењу

Читај ми

БАЧКА ПАЛАНКА - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања завршило је Стратегију о старењу и она би требало да буде усвојена одмах по формирању нове владе, поручио је данас ресорни министар Александар Вулин.

Он је најавио и да ће следећа година бити проглашена за годину међугенерацијске солидарности.

Вулин је то рекао у Бачкој Паланци, где је у излетишту Багремара са покрајинским секретаром за социјалну политику Предрагом Вулетићем присуствовао међугенерацијском дружењу корисника социјалне заштите у тој општини - деце која се налазе на смештају у хранитељским породицама и корисника Геронтолошког центра Бачка Паланка.

Вулин је том приликом поручио и да је Србија земља у којој се мора неговати међугенерацијска солидарност, будући да су у нашој земљи предуго и често из политичких разлога свађали генерације, говорећи унуцима да су им дедови појели будућост, а дедовима да су им неодговорни унуци недостојни наследници.

"Није истина ни једно, ни друго... Идућа година ће бити одређена као година међугенерацијске солидарности. Ми смо завршили Стратегију о старењу и одмах након формирања владе очекујемо да ће овај важан документ бити и усвојен и да ће дати конкретна решења на терену", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, у Србији има велики број старијих, али њихов живот због тога ни на који начин у квалитативном смислу не сме да буде лошији него што је био.

"Старост не сме да буде казна, већ само једно од животних доба у којима још можемо да учимо, да напредујемо, да се развијамо. У данашњој акцији су баке и деке поклониле преподне деци која баке и деке немају, деци из хранитељских породица", навео је Вулин, наводећи да се такве активности спроводе у читавој Србији и да ће се и у будуће спроводити континуирано.

У Србији, како каже, има пуно агресије, вршњачкој насиља, насиља над старијима, које се често непријављује, па су акције попут данашње начин да се, између осталог, упозоре људи да морамо да будемо једни са другима, да упознамо једне друге.

"Непознавање рађа страх, агресију, непоштовање и зато хоћемо да упознамо децу са старијима, хоћемо да их научимо да воле и поштују једне друге", нагласио је Вулин.

Вулетић рекао је да Влада Војводине и посебно Секретаријат од пре месец дана немају радно време, јер обичан човек нема радно време, а има потребу која се исказује сваког тренутка.

Навео је и да је систем социјалне заштите у протеклих 16 година био "успаван", да се исказивао кроз потпуно пасивно "уљуљкавање у фотеље", а да су представници Секретаријата у последњих 30 дана посетили све установе чији је оснивач Покрајина и од њих увек добијали исти одговор - да ин нико од оснивача није посећивао, а камоли учествовао у пројектима

"Ми смо данас у Бачкој Паланци, да погледамо децу и стара лица, којима је заиста потребна помоћ државе. После пружене руке доћи ће и сигурна помоћ", рекао је Вулетић и додао да је Секретаријат у предлогу ребаланса буџета исправио грешку где је неко "безобразно и намерно покушао да укине додатак за треће дете у Покрајини и умањи 200 милиона динара, који недостоју у овом тренутку, да би се одлука о помоћи за треће дете реализовала".

Директор Геронтолошког центра у Бачкој Паланци Милан Бајић рекао је да Центар за социјални рад у тој општини стално ради на унапређењу система социјалне заштите и да је та општина одавно респектабилна у односу на циљеве у тој области.