Aa

Aa

У року од годину дана завршетак посла на Кодексу рада

У року од годину дана завршетак посла на Кодексу рада

Читај ми

БЕОГРАД - Стручна група која ће се бавити Кодексом радног законодавства одржала је данас први састанак на коме је договорено да се у року од годину дана заврши посао на доношењу кључних закона из области рада и дефинишу односи између социјалних партнера.

Министар рада Александар Вулин изјавио је након састанка стручне групе коју чине стручњаци из области радног законодавства да је сигуран да ће посао на томе бити успешно завршен у року од годину дана и том периоду се очекује доношење Закона о синдикатима и Закона и штрајку.

"Очекујемо да се у року од годину дана посао на кодексу радног законодавства заврши и сигуран сам да ће бити успешно завршен", рекао је Вулин истичући да се очекује да ће Закон о социјалном предузетништву бити до краја године у парламенту, а да ће се потом радити и на законима о синикатима и штрајку.

Вулин је рекао да се раније није водило рачуна о применљивости закона и да су често они противречни и збркани те да један забрањује нешто што је други дозволио.

"Закони не смеју противречити један другоме, они оморају бити применљиви и у складу са животом и са највишим достигнућима саме теорије и праксе", казао је Вулин.

Он је рекао да измењени Закон о раду сада има око 260 чланова, а да би требало да се сведе на између 50 и 60, а да се делови који се односе на штрајк и синдикате издвоје у посебним законима, како би би били једоставни за примену и употребу, а рок за то је годину дана.

Свака посебна област која има везе са радним односима, неће бити у Закону о раду већ ће бити посебно издвојена и регулисана.

Председавајући радне групе проф. Владимир Маринковић рекао је да Србија мора имати кодификовано радно законодавство и да има дефинисану област радног права.

Стручна група ће се, како ја казао, бавити тиме у наредном периоду да се на трипартитном нивоу у року од годину дана направи квалитетно радно законодавство и област рада дефинише у складу са стандардима Међународне организације рада (МОР) и документима који дефинишу ову област.

"Ово што је данас покренуто је један пут, почетак да дођемо до преко потребног консензуса и да направимо квалитетан модел колективног преговарања и развијамо европске моделе социјално тржишне привреде", рекао је он.

Он је рекао да ће се радна група бавити тиме да се уреде бољи односи између света рада и света капитала, и омогући квалитетнији социјални дијалог.

Како је казао, радиће се на Закону о социјалном партнерству и колективном преговорању који ће подразумевати и утрђивање репрезентативности синдиката и послодавачких организација, а потом и закони о штрајку и синдикатима.

Први пут ће, додао је, бити дефинисан Закон о саветима запослених у складу са најбољом праксом.

"Хоћемо да направимо амбијент где ће се знати правила игре и да се унапреде односи света рада и капитала", рекао је Маринковић.

Стручну групу чине професор и стручњаци из области економских наука, радног права, политичких наукла и социологије.