Aa

Aa

Што пре утврђивање репрезентативности синдиката

Што пре утврђивање репрезентативности синдиката

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће у најкраћем могућем року бити сазвана седница Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката како би се, како је рекао, рашчистила синдикална сцена и утврдило ко заступа раднике, а ко не.

"Мислим да је то добро, да је то лековито и да је добро да се рашчисти синдикална сцена и јасно постави ко заступа раднике, а ко их не заступа", рекао је Вулин у паузи састанка са представницима Конфедерације слободних синдиката.

Тај синдикат данас је одржао 90. редовну седницу председништва, на коју су позвали министра и образложили своје захтеве.

Вулин је казао да министарство жели да разговара о њиховим захтевима додајући да Конфедерација има репрезентативност у 11 грана и да се то мора поштовати. Он је на састанку рекао да ће тражити да се седница Одбора за утврђивање репрезентативности одржи већ можда идуће недеље.

Министар је казао да је захтев Конфедерације слободних синдиката за утврђивање репрезентативности у складу са законом и да је њиме предвиђено да се репрезентативност на републичком нивоу утврђује након периода од три године.

Министар Вулин је додао "да сваки радник који није у социјалном дијалогу је човек о коме одлучују други", а да о њему треба да се одлучује са његовом сагласношћу.

Вулин је рекао да је успостављање ширег социјалног дијалога јако корисно за земљу, а да је Конфедерација слободних синдиката посебно важна, јер окупља махом чланове који су у јавном сектору, односно јавним предузећима на које се највише односе мере штедње и који су како је казао, стуб сваке државе.
"Зато морамо да разговарамо и да нађемо заједнички језик.

Верујем у добру вољу синдиката. Сигуран сам да смо на истом задатку и ја верујем да је процес преговарања бољи него процес конфротације", рекао је Вулин.

Он се осврнуо и на захтеве синдиката који се односе на колективне уговоре додајући да је писменим путем Министарство обавестило све послодавце у јавном сектору да се процес колективног преговарања и колективних уговора мора завршити у законском року- до 29. јануара.
"Оно што је предвиђено законом је минимално и испод тога не може да се иде, а преко тога може", рекао је он.

Вулин је казао да жели да охрабри и синдикате и послодавце да што пре нађу прихватљиво решење будући да како је казао, министарство не може никоме да нареди, али може да препоручи да се све ради у складу са законским роком и да се увек води рачуна о томе шта је предвиђено законом.
"Ми желимо да процес колективног преговарања иде брзо и у скалду са законом, и положајем радника и предузећа", рекао је министар.

Законом против сиве економије

Вулин је изјавио да се против сиве економије може борити једино законом и да ће ресорно министарство наставити са активностима инспекције рада, које су дале добре резултате у протеклом периоду.

"Изменама Закона о раду потпуно смо променили улогу инспекције рада која је дала изузетне резултате. На узорку од 354 послодавца на основу решења запослено је 16.454 људи, то није мало", рекао је.

Он је казао да ће министарство што се тиче инспекције рада, наставити да се понаша на исти начин, како би се помогло у сузбијању сиве економије, али и, како је казао, кроз доношење законских пројеката.
"Само законом можете да се борите против сиве економије, сива економија је дуго била оправдање за куповину социјалног мира, а она то није. Сивом економијом, ми смо сустински појели структуру наше привреде и унаказили нашу економију, као и окретањем главе од најмоћнијих", казао је он.

Додао је да је зато дошло до тога да људи не могу да повежу пензијски стаж, као и испуне своје елементарне потребе, а држава је остала без велике количине новца.

Он је подсетио да је донет Закон о запошљавању странаца на који се чекало дуго, а који такође регулише једну врсту рада.

Вулин је изнео податак да се на годишњем нивоу изда више од 8.000 радних дозвола странцима."И то је борба против сиве економије", додао је министар.