Aa

Aa

Србија поштује и чува пријатеље

Србија поштује и чува пријатеље

Читај ми

МЛАДЕНОВАЦ - У Младеновцу је данас код спомен-чесме "Црквенац" полагањем венаца одата почаст савезничким санитетским мисијама у Првом светском рату које су несебично помагале грађанима Србије.

На церемонији посвећеној санитетским мисијама на челу са др Елси Инглис, у име Владе Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је истакао да Србија сада, као и тада, поштује и чува своје пријатеље.

"Срби су народ навикао да своју несрећу носи сам. Срби су свикли да о својој несрећи ћуте, да не причају о њој, да се носе како знају и умеју...навикли су да немају пуно пријатеља и да су пријатељи ретки и зато морају бити чувани", рекао је Вулин.

Он је истакао и да су "баш зато у време Великог рата и време велике несреће Срби остали скрушени и скромни пред храброшћу и величином жртве својих пријатеља" јер "нису навикли да други са њима деле несреће и да имају пуно пријатеља и зато су ове пажљиво чували".

"И то је наук нама...чувајте пријатеље, правите пријатеље, чувајте оно велико и људско у њима јер без њих њих неће бити ни нас", поручио је Вулин.

Он је положио венац Владе Србије у знак поштовања према хуманим особама које су жртвујући своје животе, пружале неопходну здравствену помоћ угроженом цивилном становништву и припадницима Српске војске у Првом светском рату.

Почаст припадницима савезничких санитетских мисија, полагањем венаца одали су и амбасадори и представници амбасада Велике Битаније, Аустралије, Француске, Белгије, Холандије...

Др Елси Инглис (1864-1917.) је била шкотски лекар која се посебно истакла у свом раду у оквиру Шкотских војних болница у Србији у току Првог светског рата.

Амбасадор Велике Британије Денис Кифф је истакао да не смемо заборавити ни остале лекарке из Аустралије, Канаде,.."које су у тешким данима Великог рата и епидемије тифуса" радиле заједно са српским колегама и помагале становништву и војницима.

"Иако су сви они веровали да само раде свој посао показали су да су пријатељство и поштовање међу људима оно што је највредније и најтрајније", рекао је Кифф.

Он је истакао и да су препаднице санитетских мисија тиме показале и свакоме од нас да у данима који долазе дају највише у ономе у чему смо најбољи.

"Изузетно ценимо то што и грађани и представници општине Маденовац чувају успомену на докторку Инглиш и остале чланове британских медицинских мисија које су помагале Србији", рекао је Кифф.

Спомен-чесма "Црквенац" посвећена је хуманости коју је исказала др Инглис као и свим храбрим женама из које су представљале најјачу женску санитетску организацију на српском ратишту.

Оне су несебично пружале лекарску помоћ и неговале рањене српске војнике и оболело становништву у тренутку када се наш народ приближио границама биолошког опстанка, због реатних сукоба и епидемије разних болести, највише тифуса.