Aa

Aa

Србија неће више увозити рампе за особе са инвалидитетом

Србија неће више увозити рампе за особе са инвалидитетом

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да Србија неће више увозити рампе за особе са инвалидитетом захваљујући предузећу Застава Инпро из Крагујевца које је освојило нову технологију у њиховој производњи.

Вулин је том предузећу уручио атест за покретне платформе за транспорт особа са инвалидитетом.

Он је рекао да ће министарство, које води, дати препоруку свим јавним установама које су под његовом ингеренцијом да у набавкама на првом месту траже могућност да раде са заштитним радионицама, односно предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом као што је Застава Инпро.

"То има смисла јер штеди новац, запошљава људе и доноси нову технологију", рекао је Вулин и навео да је могло и требало и раније то урадити, али и да је важно да се кренуло.

Особе са инвалидитетом, додао је Вулин, на овај начин обезбеђују егзистенцију и самопоштовање и показују да су у стању да освоје савремене технологије.

Према његовим речима, ПИО Фонд ће до краја године решити проблем приступачности својих филијала, а очекује се да то уради и Национална служба запошљавања.

Министар је нагласио да су разговори у току и са Министарством унутрашњих послова, да се обезбеди функционисање најважнијих центара како би особа са инвалидитетом била у могућности да сама дође до службе када вади личну карту.

Директорка Републичког Фонда ПИО Драгана Калиновић је изјавила да покретањем производње рампи у Застава Инпру, та институција штеди новац, најмање 50 одсто средстава која су се до сада издвајала за набавку рампи из иностранства.

Директор предузећа Застава Инпро Бранко Вељовић рекао је да је реч о производу који је Србија до сада увозила и то по цени од пет до девет хиљада евра.

"Направили смо производ којим можемо да конкуришемо како по кавалитету, тако и по цени", рекао је Вељовић.

Он је додао да предузеће планира месечну производњу од 10 рампи, а да се она може увећати и да то највише завиши од финансијских могућности и потражње.

У предузећу Застава Инпро од укупног броја запослених две трећине су особе са инвалидитетом. Своју производњу теретних приколица углавном извозе, највише у Француску.

Акциони план за фирме у којима раде особе са инвалидитетом

Министар Вулин рекао је данас да ће се за сва предузећа која су изузета из приватизације, а која запошљавању особе са инвалидитетом и у друштвеној су својини, направити Акциони план како би остала јер је од огромне важности да те особе имају могућност да раде.

"Сва ова предузећа су изузета од приватизације и за свако од њих правиће се посебан програм како би дошли до Акционог плана и сазнали шта је њихов интерес, жеља и шта је интерес друштва", рекао је Вулин новинарима у Крагујевцу где је предузећу Застава Инпро уручио атест за производњу рампи за особе са инвалидитетом.

Наглашавајући да је за државу од огромне важности да особе са инвалидитетом имају могућност да раде и буду заштићене, Вулин је рекао "да ако их је њихов хендикеп онемогућио да испуне све оно што могу остали, држава не би требало да им још више отежава".

"Наша идеја је и то радимо, да о сваком предузећу разговарамо посебно и да за свако од њих направимо програм", рекао је Вулин и додао да се нада да ће брзо бити донет Закон о социјалном предузетништву.

Он је рекао да су предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом изузета из приватизације захваљујући залагању Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и разумевању министарстава привреде и финансија.