Aa

Aa

Социјални дијалог напредује, после избора нови закони

Социјални дијалог напредује, после избора нови закони

Читај ми

БЕОГРАД - После избора Србија би требало да добије сет нових закона који се односе на радно-правне односе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, на завршној конференцији твининг пројекта Европске уније ''Унапређење социјалног дијалога''.

Како су истакли учесници скупа социјални дијалог у Србији, између државе, послодаваца и запослених напредује сваког дана, иако је потребно још много радити како би он испунио очекивања све три стране.

Вулин је, у обраћању учесницима, рекао да ће један од конкретних резултата те комуникације бити доношење закона о социјалном предузетништву, о агенцијама за привремено запошљавање, о мирном решавању спорова, о сезонском раду и о штрајку, које очекује после избора.

Према његовим речима социјални дијалог мења живот на боље, јер, иако се у њему увек на почетку наиђе на неразумевање и супротстављене стране, временом се то превазиђе и он постане оно што и треба да буде - разговор искрено забринутих и заинтересованих људи.

"Твининг пројекат нам је много помогао у јачању наших капацитета, дајући нам прилику да учимо једни од други, али и да видимо како функционише један успешан социјални дијалог“, рекао је Вулин додајући да је Србији заиста потребан дијалог представника рада, капитала и државе.

Он је подсетио и да је било много критика да ће социјални дијалог замрети после усвајања новог Закона у раду и да ће нестати улога синдиката, али да је време показало да се то није догодило.

"Као што видите Влада је учествовала у доношењу више од 20 посебних колективних уговора, што је највећи број за много времена пре нас. Улога синдиката и послодавачких организација је ојачана. Социјални дијалог је свакако узнапредовао, а један од циљева министарства које предводим, јесте да се социјално-економски савети успоставе у свакој локалној смоуправи у Србији",поручио је Вулин.

Како је истакао шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт социјални дијалог преставља кључни елемент европског пројекта од њеног почетка, односно елемент којим се постиже и економски напредак и друштвена стабилност.

У контексту приступања Европској унији у земљама кандидатима, попут Србије, веома је битно да социјални партнери цивилног друштва буду саставни део реформског процеса, рекао је Девенпорт.

Он је додао да ЕУ чврсто верује да социјални партнери могу дати знатан допринос решавању изазова које реформски процес подразумева, и то кроз јавно заступање, консултације и надзор активности владе на националном, регионалном и локалном нивоу.

Према његовим речима, социјални партнери и Влада Србије ефикасно су искористили помоћ ЕУ и заједно радили на подстицању снажнијег социјалног дијалога.

Државни секретар у Министарству рада и породице Словачке Бранислав Ондруш истакао је да та земља већ дуже време верује у европску будућност Србије и да је улога социјалног дијалога веома важна у припремама наше земље за пуноправно чланство у ЕУ.

"Социјални дијалог је важан алат за прављење политика ЕУ, и наше искуство показује да је социјални дијалог добар за решавање проблема у друштву, као и за припреме сваке земље за њено чланство у ЕУ", рекао је Ондруш.

На скупу је истакнуто и да је радно законодавство Србије спремно за даље усклађивање са директивама Европске уније, да је успостављена ефективна мешавина политика за смањење удела неформалне економије, да је дат поједностављен модел комплексног питања репрезентативности и регистрације синдикалних и послодавачких удружења...

На локалном нивоу 28 локалних социјално-економских савета је у потпуности функционално и оперативно, и имају капацитете за осмишљавање локалних акционих планова који би одговарали на локалне проблеме и потребе.

Циљ твининг пројекта "Унапређење социјалног дијалога", који је са 1,5 милиона евра финансирала Европска унија, био је да оснажи и унапреди квалитет социјалног дијалога у Србији, као инструмента који ће помоћи да Србија оствари економски развој и унапреди услове рада ближом хармонизацијом са међународним и стндардима рада Европске уније.

У остварењу тог циља више од 35 експерата из Словачке је помагало Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и социјалним партнерима да развију капацитет у смислу хармонизације законодавства у области рада са стандардима ЕУ који се односе на радно време, годишњим одмором, заштитом радника у случају колективног оптуштања, инсолвентности послодавца, заштитом младих на раду, једнаким третманом мушкараца и жена у запошљавању...