Aa

Aa

Слобода и дужност - Принципово завештање Србима

Слобода и дужност - Принципово завештање Србима

Читај ми

"Слобода и дужност су две најважније речи које је генерација Гаврила Принципа оставила Србима. Принцип је наш савременик јер док год буде постојала неслобода, сила, неправда, постојаће и Гаврило Принцип", изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин који је данас у Терезину положио венац на спомен-плочу Гаврилу Принципу која се налази на зиду ћелије у којој је Принцип провео последње четири године свог живота.

 

"Генерација Гаврила Принципа је Србима оставила две најважније речи - слобода и дужност. Гаврило Принцип и његова генерација су показали да слобода и дужност иду заједно и да све што урадите за свој народ не може остати без памћења и не може остати без захвалног сећања, изјавио је министар Вулин.

"И данас обележавамо сећање на Гаврила Принципа на месту где је страдао, на месту где је био мучен, на месту где је и оставио свој живот. Мало му је фалило да наџиви аустро-угарску империју. Свега неколико месеци пре њеног коначног слома он је умро од последица небриге, страшне болести, одсечене руке, изгладњиван, мучен мраком, мушен тешким оковима", подсетио је Вулин.

Министар за рад је додао да су Гаврило Принцип и његова генерација ПУТ. "Кад год је Србима тешко они се сете Гаврила Принципа. И кад Срби осете да је угрожена њихова слобода, кад год осете да је угрожена њихова држава коју толико воле и поштују, они се сете Гаврила Принципа", истакао је Вулин.

"Ми смо данас овде да се сећамо Гаврила Принципа али и да кажемо да је он наш савременик, јер докле год буде подтојала неслобода, док год буде постојала сила, док год буде постојала неправда, постојаће и Гаврило Принцип", закључио је Вулин.

Гаврило Принцип је био члан организације Млада Босна. После атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, Принцип је осудјен на 20 година затвора и заједно са петорицом саучесника 1914. године послат у затвор у Терезин. Умро је у затворској болници у Терезину 1918. године, само неколико месеци пре краја Првог светског рата.