Aa

Aa

Ситуација са мигрантима није алармантна и Србији не прети хуманитарна катастрофа

Ситуација са мигрантима није алармантна и Србији не прети хуманитарна катастрофа

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, рекао је за телевизију Н1 да се актуелна ситуација са мигрантима у Србији разликује у односу на прошлу годину када је дневно улазило 10-12 хиљада миграната, и да она није алармантна.


,,Говоримо о броју од око 300 људи који дођу у нашу земљу из Бугарске и око 100 људи из Македоније“.
Према Иванишевићевим речима, гужва на мађарској граници се ствара због могућности подношења захтева за азил у тој земљи и, самим тим, легалног уласка у ЕУ, што је многе мигранте привукло.
,,Мигранти углавном не добијају азил, али им је то створило наду. Да се на самој граници не би стварали кампови и гужве, треба успоставити један јасан систем у договору са колегама из Мађарске, који би предвидео да мигранти своје захтеве за азил упуте Мађарској преко међународне организације као што је УНХЦР, и да само они чији захтев буде прихваћен организовано дођу у Мађарску. Они неће кренути из Турске уколико нема могућности добијања азила“.
Државни секретар је рекао да Србији не прети хуманитарна катастрофа и да постоји воља да се реши проблем на граници са Мађарском који је настао ступањем на снагу нових правила у тој земљи. Србија, како је навео, неће дозволити да се наруше регионални односи који су задовољавајући, а критике које су се могле чути из УН биле су упућене мађарској страни.
,,Ви морате да изађете из наше земље да бисте дошли до тог простора где се налазе мигранти. Тамо су услови који подсећају на почетак Идоменија. Наша идеја је да ти људи дођу у прихватне центре и да ту чекају“.
Ненад Иванишевић је истакао да би се, ако би се повећао број људи који би добио азил, решили одређени проблеми али би се повећао број миграната. Европска унија би, како је рекао, требало да нам каже колико људи дневно може да добије азил. Иванишевић је навео да је у Србији 500 људи тражило азил и да је то мали број у поређењу са оним колико их је прошло кроз нашу земљу.