Aa

Aa

Синдикати копају ровове радницима

Синдикати копају ровове радницима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже за РТС да измене Закона о раду сметају само онима који желе да Србија стане. Синдикати копају ровове радничкој класи која хоће да промени свој положај, истиче Вулин.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да измењен Закон о раду смета онима који желе да се Србија заустави, да се не мења ништа и да се сачува закон по којем је отпуштено 384.000 људи.

"Закон ће се свакако променити, промениће се положај многих, неће се променити на горе положај радника", рекао је министар Вулин.

Коментаришући критику опозиције да измењени закон олакшава отпуштање трудница, инвалида, Вулин је рекао да опозиционе странке, не читајући превише закон, критикују без основа и да је постигнута боља заштита осетљивих група радника.

"Дакле, трудницу, породиљу, и дојиљу чак, на коју смо проширили заштиту, можете да отпустите само ако је ухватите да краде, ако се тако нешто деси, у чему је разлика ако је неко трудница. Не постоји други начин да отпустите трудницу, не смете - чуваћемо је као очи у глави", истакао је Вулин.

Министар рада навео је да је циљ закона да омогући послодавцу да нормално послује, али и да заштити радника од самовоље и бахатости. Такође је истакао и да нико не запошљава раднике да би их отпуштао.

Побољшана је заштита и радника са инвалидитетом, каже Вулин и додаје да ће послодавац убудуће бити дужан да у случају отпуштања особа са инвалидитетом исплати надокнаду на основу технолошког вишка.

"До сада је то могао да уради без отпремнине", рекао је Вулин и додао да је измењени закон, упркос побољшању заштите радника, добио и подршку крупних послодаваца.

То је, како је оценио, многима проблем зато што влада мишљење, ако послодавци подрже измене, да се мора бити против тога, или ако синдикати подрже измене, да је реч о социјалистичком самоуправљању.

Министар је подвукао да ће измењени закон помоћи у борби против сиве економије, јер је значајно појачана улога инспекције рада.

"Наша инспекција ће моћи да провери да ли су плаћени доприноси за вас. Неће моћи да се деси да дођете на шалтер за пензију, да вам кажу да нису плаћени доприноси", објаснио је Вулин.

Како је додао, овакве измене добром послодавцу не могу да сметају, већ на њих гледа као на услугу – указивање на грешке у пословању које треба исправити.

Министар је рекао да Влада данас расправља о амандманима и да ће бити прихваћен сваки предлог који је добар.

"Ако има нешто да се поправи, наравно да ћемо прихватити. Ако постоји боља идеја, наравно да ћемо радити заједно", каже Вулин.

Министар је указао на то да протести синдиката против Закона о раду представљају само сметњу за промену положаја радника.

"Морамо да изађемо из ровова, а ово што синдикати раде је само дубље копање ровова и чине велику медвеђу услугу радничкој класи, правећи од ње сметњу свакој промени у Србији, а то није истина. Радник хоће да се промени, јер ако неће да се промени, хоће да живи овако, да живи лоше, без посла, да нам је незапосленост младих преко 50 одсто – то хоће? Па, неће", нагласио је министар и додао да се руководства синдиката воде личним интересима.

Коментаришући најаву генералног штрајка радника, министар је упитао у којим ће то фирмама штрајковати и додао да је таква идеја лоша.

"У којој приватној фирми ћете спровести генерални штрајк. Једино у јавном сектору који иначе има проблеме, и стално га прозивају. Уместо да радите на томе да вратите поверење у јавни сектор, ви ћете да га изведете на улице и онда радници приватног сектора да кажу: 'Радим за мању плату, а не штрајкујем...'", каже Вулин.

Министар је закључио да је најбоље било да се синдикати и послодавци договоре о изменама закона, али да тај договор није постигнут.

"Када синдикати и послодавци не могу да се договоре, онда држава преузима ствар у своје руке", нагласио је Вулин.

Коментаришући измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању које су данас на дневном реду Скупштине, министар је рекао да ће и тај пропис имати економске ефекте, попут бенефицираног радног стажа, "јер не могу запослени у руднику и директор тог рудника имати исти радни стаж".

"Иако је сваки рад вредан, не може свако на тај начин бити награђен за свој рад. У наредних 10 година имаћемо 5,35 одсто уштеде друштвеног бруто производа, а нико неће бити ускраћен за своје право. То није мало", закључио је Вулин.