Aa

Aa

СЕС - Наставак седнице у недељу

СЕС - Наставак седнице у недељу

Читај ми

БЕОГРАД - На данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) није постигнута сагласност о томе да ли ће се мењати минимална цена рада, а договорено је да се седница настави у недељу, будући да је 15. септембар последњи рок до када се СЕС о томе мора договорити, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексадар Вулин.

Вулин је новинарима након састанка СЕС рекао да су се чланови тог тела договорили да наставе са седницом у недељу а да ће до тада радна група радити на још неким детаљима.

"Радна група ће радити на још неким детаљима у смислу нових показатеља у економском смислу на основу којих ће се одлучити да ли и колико треба да се мења цена рада", рекао је Вулин.

Он је прецизирао да се очекује наставак седнице у недељу, а да ће радне групе почети да раде одмах.

По закону уколико СЕС не донесе одлуку о минималној цени рада онда ће одлуку о томе самостално донети Влада Србије, прецизирао је Вулин.

Он је подсетио да СЕС одлуку доноси консензусом и да је довољно да само један члан каже да није задовољан и одлука неће бити донета.

Он је рекао да су синдикати тражили нову цену рада, тачније 137, 9 динара, а послодавци да она ни на који начин не буде промењена.

"Држава је саслушала и једне и друге, хоћемо да наставимо да радимо и да нађемо решење. Очигледно нећемо моћи да задовољимо све, и једну и другу страну, али то је улога државе у овом дијалогу и ми водимо рачуна да би то било одрживо", рекао је Вулин.

На данашњем састанку, како каже није било консензуса, а након што су се чула мишљења обе стране изаћиће са рачуницом и зато је предвиђен наставак седнице.

"Жао ми је што данас није било консензуса и али остаје да се надамо да ће за ова два дана доћи до тога", поручио је Вулин.

Вулин је подвукао да минимална цена рада и минимална зарада нису исте категорија и да су регулисане посебним члановима Закона о раду, односно минимална зарада чланом 111, а минимална цена рада чланом закона 112.

Он каже да су се синдикати позивали на члан 112, не узимајући у обзир још неке параметре као што су кретање запослености, а да у рачуницу није ушла ни продуктивност.

"Минимална зарада не мора да има никакве везе са минималном ценом рада јер минимална зарада је социјална категорија којом ми штитимо насиромашније да не приме мање од минималне зараде, а минимална цена рада је економска категорија", казао је Вулин.

Како је навео, минималну цену рада могуће је израчунати по разним параметрима, а минимална зарада се не може израчунати.

Како је казао, држава брине како да обезбеди да најсиромашнији ради за ипак, пристојну зараду, и да она не падне испод границе сиромаштва.