Aa

Aa

Сећање на хуманост др Елизабет Рос

Сећање на хуманост др Елизабет Рос

Читај ми

Поводом обележавања 100 година од смрти др Елизабет Рос, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић, положио је венац и одао почаст др Елизабет Рос на Варошком гробљу у Крагујевцу. У знак сећања на хуманост и храброст коју је исказала лечећи и негујући српске војнике и цивиле оболеле од тифуса за време Првог светског рата, венце су положили и представници града Крагујевца, дипломатски представници aмбасадa Велике Британије, Аустралије и Канаде, представници Црвеног крста, удружења и грађани.

 

Током 1914. и 1915. године од епидемије тифуса је у Србији умрло 35.000 војника и између 100.000 и 200.000 цивила. Кад је епидемија узела маха, Србија је затражила помоћ савезника. Стигло је 200 лекара и 500 медицинских сестара. У помоћ су похрлиле хуманитарне и медицинске мисије, нарочито из Велике Британије са претежно женским особљем.
Др Елизабет Рос је рођена 14. фебруара 1878. године у Лондону, а већи део живота је провела у градићу Тејн, у Шкотској. По доласку у Крагујевац она је затекла око 1.000 болесника, међу којима и лекаре и болничарке. Само недељу дана по доласку у Крагујевац и она је почела да осећа прве знаке тифуса. Радила је сама у тешким условима остајући са болесницима све док је могла. После 13 дана борбе са тифусном грозницом умрла је 14. фебруара 1915. године. Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу. Поред ње почивају још две њене колегинице из Британске хуманитарне мисије. На споменику је уклесано: „Овде лежи др Елизабет Рос“, а испод је ћириличним писмом записано „Народу сте српском даровали срце“.