Aa

Aa

Санитет и специјално возило - јапанска донација Босилеграду

Санитет и специјално возило - јапанска донација Босилеграду

Читај ми

БОСИЛЕГРАД - Општина Босилеград добила је данас санитет за Дом здравља и специјално возило за јавно комунално предузеће - донацију Владе Јапана, вредну 103.450 евра, за борбу са последицама мигрантске кризе.

Донацију је уручио амбасадор Јапана у Србији Ðуићи Такахара, у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, који је поручио да се политика Владе Србије, када је у питању мигранстка криза, неће мењати.

"Бићемо хумани, организовани, али ћемо, наравно, водити рачуна о интересима нашег становништва и о нашем начину живота", рекао је Вулин који је претходно са амбасадором Такахаром обишао Привремени прихватни центар за мигранте у Босилеграду.

Вулин је рекао да ће, као и до сада, свакоме бити могућено да затражи азил у Србији, да затражи заштиту, а о сваком захтеву ће се одлучивати у складу са законом.

"На првом месту је то хуманост, хуман однос према људским бићима, али свакако и борба и потреба да грађани Србије буду сачувани и заштићени, да могу да наставе са својим животом", рекао је Вулин.

Како је додао, све што се уложи у било који од објеката који служи мигрантима или свако возило или храна које се обезбеде да би се задовољила нека од њихових потреба, је и помоћ локалном становништву.

"Све што се уложи у инфраструктуру остаће грађанима Србије, Босилеграда, а свака помоћ која дође до нас, на крају ће бити искоришћена за побољшање услова и квалитета живота наших грађана", подвукао је министар.

Вулин је навео и да буџетска средства за све што је потребно мигрантима нису српска буџетска средстав и не плаћају их порески обвезници Србије.

"Србија није изазвала мигрантску кризу и не би било коректно да се сама носи са њеним последицама. Захваљујући и блатералним донаторима, какав је Јапан, али и помоћи међународних организаија и ЕК, можемо да кажемо да успевамо да се носимо са кризом, измирујемо трошкове, али не на рачун буџета Србије", рекао је Вулин.

Вулин се захвалио амбасадору Такахари и због личног доприноса и напора да се помогне Влади Србије у борби са последицама мигрантске кризе, али и на томе што је Влада Јапан, преко њихове амбасаде, за разне пројекте из обалсти социјалне заштите већ донирала више од 500.000 евра.

"Јапан и њихова помоћ и подршка је утолико драгоценија што се Јапан не суоцацва са последицама мигранстке кризе. Они немају тај проблем, али разумеју нас и хоће баш нама да помогну. Тако се понашају прави пријатељи", рекао је Вулин.

Министар се захвалио и грајаднима Босилеграда на, како је рекао, изузетно добром односу према мигранитма и према Влади Србије, којој су тиме много помогли.

Наше најлепше лице, свих грађадна, показало се баш у мигранткој кризи, подвукао је Вулин и додао да свет уме то да цени. DSC4372

"Када су многи очекивали да ће све оне лажи које су се о нама причали деценијама показати као истина, о томе да смо некакви лоши или нехумани људи, када су све те лажи дошле пред истину мигрантске кризе показало се да су грађани Србије хумани, честити и храби људи који разумеју туђу муку", казао је Вулин.

Амбасадор Јапана Ðуићи Такахара је поручио да Влада Јапана сматра да је важно прузити хуманитарну помоћ мигрантима, али и подршку развоју општина које прихватају избеглице, с озбиром на дугорочност мигрантског проблема.

"Настављамо да пружамо помоћ општинама, како би унапредиле јавне услуге. Надам се да ће будућност миграната и избеглица бити пуна наде и да ће се створити услови за њихов безбедна повратак у домовину", рекао је Такахара.

Он је казао да је Дом здравља у Босилеграду имао потешкоћа да одговори на све позиве локалног становништа, због мањака возила и додатног транспорта избеглица који је погоршао ситуацију.

"Овим пројектом је обезбеђено ново возило и оцкеујемо да ће Дом здравља моћи да одговори на све позиве хитне помоћи, чак и у оним ситуацијама када се возило користи за превоз избеглица", рекао је Такахара.

Он је додао да је сигуран и да ће обезбеђивањем посебног возила за смеће и контејнера бити побољшани санитарни услови у Босилеграду.

Иначе, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године достигао је 12,4 милиона евра.