Aa

Aa

Рекорд у улагању у установе социјалне заштите

Рекорд у улагању у установе социјалне заштите

Читај ми

ИВАЊИЦА- У установе социјалне заштите је протекле године уложено 847.432.000 динара и то је апсолутни рекорд у историји, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, уручујући лиценце за личног пратиоца и за дневни боравак деце са сметњама у развоју дневном боравку "Сунце" Друштва за церебралну и дечју парализу у Ивањици, рекао да је то постигнуто јер се штедело на свему, али не и на квалитету живота корисника.

"Морам да се захвалим премијеру Александру Вучићу и верујем да ћемо у овој години привести крају процес лиценцирања највећег броја наших установа и да можемо да кажемо да смо изједначили квалитет услуга на целој територији Србије", рекао је министар.

Он је прецизирао да је његово Министарство конкретно за установу "Сунце" у Ивањици одвојило прошле године нешто више од милион динара и рекао да се нада да ће свака следећа година бити још боља и да ће се још више развијати услуге у заједници.

"Министарство рада је ове године одвојило рекордну суму за развој услуга у заједници. Ове године одвојили смо 400 милиона динара, управо за такве пројекте- за дневне боравке за децу ометену у развоју, за нову услугу ''предаха'', за помоћ у кући за старије особе, домове за старије особе", рекао је Вулин.

Вулин је додао да је идеја његовог Министарства да у што је могуће већој мери развије услуге у заједници, омогући породицама корисника да могу што дуже и што више времена да проводе са њима на квалитетан начин.

"Наравно, новац је важан, али од тога је важнији квалитет људи који ту раде. Зато сам данас овде, да предам лиценце које говоре о обуци ових људи. Ми смо данас дали можда тек другу лиценцу за персоналног асистента за децу ометену у развоју. То говори колико је тешко доћи до лиценце, колико морате да се обучавате, да учите, али суштински то говори колико морате да будете добар човек", нагласио је министар.

Како је истакао, инспекције социјалне заштите су веома активне и циљ је да се квалитет таквих услуга изједначи на целој територији Србије.

"Прошле године, инспекција социјалне заштите имала је 192 надзора, а ранијих година не више од 80, са истим бројем инспектора. Ми ћемо свакако наставити са том политиком, а 2016. за нас мора да буде година у којој ћемо завршити или привести крају процес лиценцирања на целој територији Србије", рекао је Вулин.

Председница Друштва за дечју и церебралну парализу у Ивањици Светлана Главинић рекла је да је капацитет њене установе 25 корисника и да лиценце њој превасходно значе наставак рада, јер законска регулатива налаже да од маја месеца сви пружаоци социјалних услуга у Србији морају имати лиценце, да би регуларно радили.