Aa

Aa

Раду на црно, црно се пише

Раду на црно, црно се пише

Читај ми

У борби против свих облика сиве економије најзначајније резултате бележи сузбијање рада на црно. Од почетка године, инспекција је затекла 7.600 непријављених радника, а више од 80 одсто њих добило је запослење. Осим радника, вишеструку корист од таквог запошљавања има и државна каса јер је, уз порез и доприносе, послодавац дужан да плати и казну и до ДВА милиона динара.

Док радници и послодавци не желе да говоре зашто су се нашли у сивој зони, према подацима инспектора, листу оних који су имали највећи број радника на црно предводи "Варотек" из Ваљева са непријављеним двадесет једним радником и сви су примљени у радни однос.

Предузеће "Сволос", ангажовано на изградњи коридора у близини Пирота, имало је 17 нерегистрованих радника. После контроле запослили су више од тог броја, као и "Агро везиво" из Оџака, у коме је једини запослени био директор, а сада их је двадесет двоје.

Надлежни кажу да од почетка године рад на црно није у порасту, већ су контроле ефикасније.

"Притом смо открили 7.604 непријављена радника, а на основу наших решења одмах је у року од три дана, запослено 6.201 лице", истиче ресорни министар Александар Вулин.

Контролише ли се и колико дуго новозапослени остају на тим радним местима?

"Послодавац је дужан, уколико ми затекнемо радника на црно, да га пријави на неодређено време, да склопи ту врсту уговора, али, свакако, ми контролишући и преко Централног регистра обавезног социјалног осигурања, видимо да послодавци задржавају раднике", објаснио је Вулин.

Од средине прошле године Инспекција рада контролише и нерегистроване фирме, више од половине њих открила је ове године.

"Ми смо преко 600 нерегистрованих привредних субјеката открили на терену. Свакако да је и значајан број људи који су у тим нерегистрованим привредним субјектима радили и нису били пријављени", рекао је директор Инспектората за рад Бојан Јоцић.

У прошлој години број откривених радника на црно који су потом добили посао био је највећи у производним делатностима – 88 одсто њих, 81 проценат у угоститељству, 69 у трговини, а 64 процента грађевинаца на црно добило је радну књижицу.

www.rts.rs