Aa

Aa

Рад на црно - рак рана друштва, неисплатив и штетан

Рад на црно - рак рана друштва, неисплатив и штетан

Читај ми

БЕОГРАД - Рад на црно представља рак рану друштва, како у Србији, тако и шире и зато је неопходно непрестано радити на његовом сузбијању и превођењу у легалне токове како би се радницима омогућио достојанствен рад, речено је данас на конференцији "Сузбијање рада на црно и унапређење права запослених".

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је, отварајући конференцију, да је важно борити се против таквог облика рада, истичући да је у том циљу у последње време повећан број инспекцијских надзора.

"Рад на црно је мајка свих злоупотреба, као и ризика од смртних повреда, експлоатације човека на раду, сваког насиља, сваког ризика од повреде, смртне последице. Човек који није регистрован у радном односу је човек без будућности који не може да се нада да ће превазићи и побошљати свој положај", рекао је Вулин.

Министар за рад је казао да је Закон о раду, који је усвојен прошле године, дао већа овлашћења инспекцији рада, што је веома значајно у борби против рада у сивој зони.

Вулин је навео податак да је од када је формирана влада до 31. октобра, обављено 79.081 инспекцијских надзора, чиме је њихов број повећан за 18 одсто.

У току тих надзора, инспектори рада затекли су 17.440 непријављених, рекао је Вулин, истичући да је то поражавајуће, а да је одмах након тога њих 13.886 пријављено, односно преведено у стални радни однос.

"На нама је да се боримо да сива зона у раду буде мање заступљена и да оставља што мање последице", рекао је Вулин.

Он је казао да је поред закона више од свега важна промена свести и код послодавца, да би се схватило да се непријављени радник не исплати ни самом послодавцу.

Сузбијање рада на црно је важно јер, осим што штети послодавцу, штети и читавој грани у којој послује.

Вулин је навео значај борбе против непријављених привредних субјеката.

Инспекција је, како каже, открила значајан број непријављених правних субјеката, а од доношења Закона регистровано 3. 854 нових правних субјеката.

"Питање је колико су они нови и да ли су можда већ постојали у сивој зони", рекао је он.

Како је навео, Законом се може много тога мењати, али је више од свега потребна свест о значају легалног пословања и да радници тачно знају шта су њихова права.

"Важно је да сви станемо на једну страну, онда можемо рећи да смо на путу да се изборимо са злом које је заступљено и најразвијенијим и насиромаснијим друштвима", поручио је Вулин.

Представници Међународне инспекције рада истакли су да је рад на црно феномен данашњице и да се са њиме суочавају многе земље.

Како је речено, веома је штетан за тржисте рада и требало би заједно сарађивати на његовом сузбијању.

Председник извршног одбора Уније послодаваца Србије Андреја Бркић казао је да занемарљив број послодаваца свесно и намерно крши прописе, већ зато што су суочени са отежаним условима пословања.

Он је казао да је важно да се смањи рад на црно, али је истакао и да је осим казнене политике, важна и стимулативна политика, смањење фискалних и парафискалних намета.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић указао је да је рад на црно "рак рана нашег друштва", али и шире, у земљама региона.

"Потребно је да дамо нову снагу у решавању тог пробелма, јер је интререс да се заштите радници, јер они често не смеју да пријаве послодавце јер страхују за посао и своју будућност" казао је Орбовић .

Орбовић је навео да нема прецизних података о томе колико радника у Србији ради на црно, али да је реч о великом броју.

"Врло често они и не знају да раде на црно и схвате то тек када оду код лекара за шта им је потребна оверена књижица коју не могу да овере јер им доприноси нису плаћени", објаснио је Орбовић.

Потпредседник УГС Независност Зоран Стојиљковић навео је да би требало омогућити достованствен, адекватно плаћен и пристојан рад, а да је од велике важности на том путу, између осталог и добар социјални дијалог.