Aa

Aa

Привремени прихватни центар за мигранте у Суботици

Привремени прихватни центар за мигранте у Суботици

Читај ми

СУБОТИЦА - Ужас и зло које се десило у Паризу нико не сме да искористи да би подстицао мржњу према муслиманима у Србији који немају никакве везе са тим, изјавио је данас у Суботици министар рада, запошљавања, борачка и социјална питања Александар Вулин.

“Нису сви муслимани терористи и тачка. Нису сви мигранти терористи и тачка. Нису они који су убијали по Француској Французи и тачка. То су нељуди и ништа више”, поручио је Вулин на отварању прихватног центра за мигранте у Суботици.

Он је замолио да се догађаји из Француске не злоупотребљавају у политичке сврхе, јер по његовој оцени “терор и служи да уведе страх међу људе”.

“Ми ћемо се понашати као и до сад. Уз максимално подигнут ниво безбедности. Сигуран сам да и све остале земље то раде”, додао је Вулин.

Министар је подсетио да је кроз Србију прошло око 500.000 миграната који нису направили ни један инцидент, те да ни једна земља не може да процени шта је било у глави оног човека који је учествовао у терористичком нападу у Паризу, а који је прошао кроз Србију.

Кроз Србију је јуче, по његовим речима, прошло 5.617 миграната, а данас се очекује преко 6.000, а у Адашевцима на воз чека више од 1.200 миграната.

“Као што видите, бројеви нису велики као ранијих дана, али нису ни мали. На нама је да се као и до сада понашамо организовано, одговорно, хумано. Да их попишемо, региструјемо и у максималној мери обезбедимо њихово кретање, али и свакодневни живот свих наших грађана”, рекао је Вулин.

Он је додао да су након догађаја у Паризу, у Србији подигнуте мере безбедности и прецизирао да мигранти који пролазе кроз Србију на улазу пролазе кроз контра-диверзиона врата, након чега следи прва провера, одређивање биометријских података, уз отисак прста и фотографисање.

“То је врло висок стандард и ми ћемо наставити да га одржавамо. Наравно, ми ћемо га и повећати. Једино што можете да урадите јесте да повећате број људи, да било ко ко је сумњив буде одвојен на страну и са њим се по посебној процедури поступа. Дакле, све оно што раде друге европске земље - ради и Србија. Можда чак и више”, нагласио је он.

Говорећи о прихватном центру у Суботици, министар се захвалио немачком АСБ на више од пола милиона евра помоћи за санирање мигрантске кризе у Србији и нагласио да у Суботици нема никаквих неплаћених трошкова у вези са овом кризом.

“Свака помоћ коју упутите овим људима је помоћ сваком од нас. Ова зграда није била предвиђена у буџету ни града Суботице, ни Владе Републике Србије. Ова зграда је настала због потребе да мигранти могу да склоне себе и своје породице на пар дана од зиме, кише, снега, али остаје нашој деци”, рекао је Вулин.

Центар је отворен након двомесечних радова на адаптацији и проширењу постојећих објеката.

Центар је капацитета до 150 лежајева површине 580 квадратних метара, а у њему су претходно реновирани постојећи објекти, изграђена додатна спаваоница, санирана стара управна зграда у којој ће бити смештен лекарски тим.

У адаптацију овог центра немачки АСБ уложио је 150.000 евра, а према речима регионалног директора АСБ за југоисточну Европу Елмира Бојаџића обезбеђено је још 100.000 евра из европских фондова из којих ће, између осталог, бити финансирана изградња магацина у овом центру.

Након завршетка мигрантске кризе, адаптирани објекат остаће у власништву локалне самоуправе која, према речима градоначелника Јенеа Маглаија, намерава да у њему успостави едукативни центар за младе.