Aa

Aa

Потребан закон о употреби паса водича за слепе

Потребан закон о употреби паса водича за слепе

Читај ми

У Србији живи око 12.000 слепих и слабовидих, речено је на манифестацији поводом обележавања Међународног дана Белог штапа, на коме је министар Александар Вулин најавио доношење закона о употреби паса водича.

Током обиласка Градске организације слепих, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да су послодавци у Србији чешће спремни да плате казну, него да запосле особу са инвалидитетом.

Обелезавање Дана слепих.јпг

"Предузели смо одговарајуће мере да обезбедимо и известан број паса јер то је оно што је најскупље. Неопходно је одвојити велики новац да би се платио обучени пас, а без њега закон је само мртво слово на папиру'', рекао је Вулин, преноси Тањуг.

Наводећи да Србија има законе који предвиђају запошљавање одговарајућег броја особа са инвалидитетом, он је оценио да се то веома ретко спроводи јер су послодавци ''некада спремнији да плате казну него да запосле те особе''.

''Такав закон није донет са идејом да се прикупља новац већ да се реши проблем особа са инвалидитетом, да они и њихове породице могу да живе од свог рада и да се осећају као корсни чланови друштва што заиста и јесу'', поручио је Вулин.

Он је истакао да се мора радити на томе, али и на доношењу других законских решења, додајући да држава води рачуна и брине, али да постоје објективни и субјективни проблеми.

Као пример он је навео конкурс за запошљавање особа са инвалидитетом на који се пријавио мали број људи што због неинформисаности, што због недостатка одговарајућег знања.

''Морамо да радимо на едукацији и усвајању одговарајућих знања'', закључио је Вулин којем су млади показали на које се начине сналазе у свакодневним ситуацијама помоћу белог штапа и звукова.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић уручио је Вулину захвалницу, указујући да је данашњи дан посвећен слепим и слабовидим особама, а да се обележава у целом свету.

''Одлучили смо да овом манифестацијом укажемо на одређене проблеме који постоје у друштву, а истовремено и да афирмишемо креативне могућности слепих и слабовидих јер то утиче у крајњој мери и на смањење предрасуда које су највећа баријера уопште када су особе са инвалидитетом у питању'', рекао је Стошић.

Он је истакао и да су у инвалидском покрету Србије и Савезу слепих Србије, такође, заинтересовани да се доносе закон о организацијама особа са инвалидитетом чиме би се уредила и област финансирања пре свега локалних организација.

''Заинтересовани смо да се велики број закона који су донесени, а односе се на инвалидску проблематику, примењују, а очекујемо да ће се до краја године донети закон о кретању уз помоћ паса водича'', рекао је Стошић.

Он је навео и да ће настојати, у сарадњи са надлежним министарством и другим институцијама, да учини све да се положај слепих и слабовидих са маргина друштвених збивања помери ка средишту стваралачког и активног живота.