Aa

Aa

Помоћ за избеглице је и помоћ за наше грађане

Помоћ за избеглице је и помоћ за наше грађане

Читај ми

СОМБОР - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас у Сомбору да сваки динар који се уложи у помоћ мигрантима јесте и помоћ нашем становништву.

Министар Вулин и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман посетили су Службу хитне помоћи при сомборском Дому здравља поводом почетка остваривања пројекта помоћи здравственим центрима у нашој земљи за који су немачка амбасада и хуманитарна организација "Хелп" издвојили укупно 900.000 евра.

Истичући велики значај те помоћи министар Вулин је рекао да ће обновљена инфраструктура овог Дома здравља, као и возило које је добила та здравствена установа у оквиру овог пројекта, остати на располагањну грађанима Сомбора и када прође ова мигранстка криза.

Он је том приликом поручио и да о мигрантима не размишљамо само као о некаквом оптерећењу, него као " људима због којих и са којима можемо да унапредимо живот свих нас".

"Србија није узроковала овај проблем и неће га сама решити", рекао је Вулин и поновио да наша земља води рачуна о својим интересима а, како је нагласио, ЕУ мора да решсава мигрантску кризу.

Министар Вулин је поновио да Србија неће бити " никакав концентрациони логор у којем ће боравити људи који не желе ту да буду".

Одговарајући на питање новинара да ли наша земља може да обезбеди смештајне капацитете за 150.000 миграната месечно, Вулин је рекао да то наравно није могуће, али и истовремено нагласио да "то нико од нас није тражио".

Истичући да су границе пропусне и да сада пролаз миграната функционише уобичајеним начином, он је рекао да се и овог дана очекује код Прешева око 8.000 људи, као што је било и претходног дана.

То, како је рекао, нису могли да осете ни становници Сомбора, Београда, ни Новог Сада, па чак ни грађани Шида, напомињујући да је у том погледу наша држава добро организована и да имамо одговарајуће прихватне центре.

"Градићемо још тих центара који морају да буду стабилнији и прилагођени предстојећим зимским условима", рекао је министар.

Вулин је рекао да Србија не може сама да се носи са овом великом мигрантском кризом, ни када је реч о набавци хране и обезбеђењу смештајних капацитета, као и за људе који се брину о мигрантима.

Србија не може ни политички да се ефикасно носи са том кризом јер, како је рекао, "не можете да очекујете да неко затвори приступ својим земљама, а неко да потпуно отвори и да сад Србија буде та која арбитрира око тог проблема".

Истичући да ће се наша држава у тој мигрансткој кризи понашати као до сада, Вулин је подсетио да му је јуче у Бриселу отворено речено да већина земаља ЕУ може да Србију узима као пример како се успешно излази на крај са мигрантском кризом.

Амбасадор Дитман је у изјави новинарима нагласио да Србија, као и земље ЕУ, ради на решавању проблема прилива избеглица и додао да Немачка у том погледу жели да подржи нашу земљу износом од скоро четири милиона евра.

Он је изразио задовољство што је у Сомбору започео, како је рекао, важан пројекат у сарадњи са НВО "Хелп" у оквиру којег ће бити адаптирано и опремљено шест здравствених центара у Србији и изграђени смештајни капацитети за избеглице.

Дитман је прецизирао да је реч о адаптацији здравствених центара у Сомбору, Шиду, Прешеву, Кањижи, Пироту и Суботици.

Обнова инфраструктуре тих здравствених центара, набавка опреме и помоћ у ефикаснијем пружању медицинских услуга знатно ће помоћи с једне стране избеглицама, а дугорочно је намењено локалном становништву, рекао је немачки амбасадор.

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић захвалио је немачкој амбасади, организацији "Хелп" и Министарству рада на тој значајној донацији, напомињујући да локална самоуправа има важну улогу у квалитетном збрињавању миграната.

"Ова помоћ граду је значајна јер потврђује улогу локалне самоуправе као квалитетног сервиса грађана", рекао је Тодоровић, напомињујући да је град недавно обезбедио пет возила за сомборску Службу хитне помоћи.