Aa

Aa

Помоћ државе оболелима од Алцхајмера биће приступачнија

Помоћ државе оболелима од Алцхајмера биће приступачнија

Читај ми

БЕОГРАД - Светски дан Алцхајмерове болести, од које у Срби болује око 200.000 људи, обележен је данас у Београду, уз поруку да ће помоћ државе оболелим особама и њиховим породицама бити већа и приступачнија.

Будући да је број оболелих од деменције и Ацхајмера у порасту и у свету и у Србији, надлежни поручују да су капацитети ограничени и да је потребно да се шира друштвена заједница укључи у њихово збрињавање и помоћ породицама.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић рекао је на обележавању дана у Дому за старе "Бежанијска коса" да друштво и држава улажу онолико колико је могуће да се положај особа које болују од Алцхајмера поправи.

"Министарство и надлежне институције осмишљавају конкретне начине помоћи, од обуке волонтера до обуке чланова породица да се боље и лакше снађу у нези лица која су и даље у кућним условима", рекао је Јаблановић, додајући да су капацитети недовољни и да се не могу све особе које болују од Алцхајмера збринути у установама.

Јаблановић је рекао да постоји простор да се побољшају услуге, те да ће помоћ државе породицама и оболелим особама бити још већа и приступачнија.

"Морамо да се сетимо да сваког дана у години живимо са суграђанима којима су наша помоћ и пажња неопходни како би свакодневно обавили своје животне активности на начин који не угрожава њихово здравље и како би живели живот достојан човека", рекао је Јаблановић.

Процењује се да је у свету од Алцхајмерове болести оболело око 30 милиона људи, док је свака друга особа старија од 80 година у ризику да оболи.

Директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић каже да та институција покушава да скрене пажњу колико је болест учестала, поготово у последњих десет година, те колико је велики проблем збрињавања оболелих особа.

"Ми смо ту да као институција бринемо о људима, али су наши капацитети ограничени и потребно је да се шира друштвена заједница укључи у збрињавање људи и помоћ њиховим породицама", каже Мишић.

У Дому за старе "Бежанијска коса" пре две године је отворено реновирано посебно одељење за смештај особа оболелих од деменција и Алцхајмерове болести, а у делу за непокретне и тешко покретне кориснике у одмаклој фази болести налази се 106 постеља.

Поред неге и здравствене заштите, за кориснике је организована радна терапија по посебном протоколу прилагођеном особама оболелим од деменције, као и саветодавни рад са члановима њихових породица.

Геронтолошки центар и Алцхајмер Асоцијација Србија данас су на Тргу републике поставили монтажни лавининт како би на симболичан начин представили живот особе оболеле од Алцхајмерове болести, сталан пад меморије и менталних функција.

"Инсталацијом лавиринта желимо да дочарамо људима који нису упућени шта значи снаћи се у непознатим условима и околностима и како изгледа дан особе оболеле од Алцхајмера", рекла је Мишић.

У оквиру облежавања Светског дана додељене су и три награде за најбољу новинарску причу о Алцхајмеровој болести.