Aa

Aa

Пека Дапчевић и Коча Поповић добили улице

Пека Дапчевић и Коча Поповић добили улице

Читај ми

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, у присуству првобораца НОБ-а, открио је плочу са натписом улице Коче Поповића, на месту некадашње Загребачке улице, док је градоначелник Београда Синиша Мали свечано открио плочу са натписом Булевар Пека Дапчевића, чиме је део Кумодрашке улице добио нови назив. Плоча се налази на углу Дарвинове и Кумодрашке улице.

Прослављени официр, филозоф, књижевник, учесник шпанског грађанског рата, партизански војсковођа, југословенски дипломата и народних херој Коча Поповић данас је у Београду "добио” своју улицу.

Улица Коче Поповића, која се раније звала Загребачка, спаја Карађорђеву и Гаврила Принципа.

Вулин је, у изјави за медије, истакао да је преименовање Загребачке улице у Улицу Коче Поповића и, раније данас, дела Кумодрашке у Булевар Пеке Дапчевића, велики дан за историју и за истину, јер су њих двојица “хероји који заслужују да добију парче успомене”.

Према његовим речима, није спорно да су Поповић и Дапчевић у животу правили грешке и да су имали политичке ставове који могу да буду дискутабилни, али је нагласио да то ни на који начин није важно када се гледа из визуре данашњег дана и историје.

“Када би оно што су они добро радили била врлина моје генерације, а када би њихове мане биле највеће мане ове генерације, ова земља би била веома срећна и добра”, поручио је Вулин.

Министар за рад захвалио је Скупштини Београда, градоначелнику и градској управи што су омогућили да Коча Поповић, као и раније данас Пеко Дапчевић, “добију” своје улице, што су, како је рекао, пропустиле да ураде све претходне генерације “које су имале бројне прилике да то ураде”.

“Било је прилика, јубилеја и ослобађања Београда и раније, било је Дана победе и раније, долазили су нам и пријатељи с којима смо ратовали и ослобађали овај град и раније, а нико се није сетио да ово уради”, рекао је Вулин.

Вулин је замолио све Београђане да не мисле о политици када буду пролазили Улицом Коче Поповића, већ да мисле о човеку који је у ту улицу, како је рекао, ушао борећи се против нацизма и донео слободу Београду.

“О човеку који је један од оних због којег говоримо језиком којим говоримо, због којег пишемо историју онако како мислимо да треба да је пишемо. Он је један од оних којих се сетимо када год дођу тешка времена и силе за које не знамо да ли смемо и можемо да се супротставимо, и кажемо - ако су могли они, можемо и ми”, закључио је Вулин.

Са министром рада сагласио се и градски менаџер Горан Весић који је оценио да се именовањем двеју улица исправља велика историјска неправда која је према њима учињена и да се тиме одаје почаст за све што су учинили за ослобођење Београда, Србију и њен народ.

“Коча Поповић је велико име српске историје. Он је био комплексна личност која је живот посветила борби против фашизма и за бољу Србију. Његов живот и све што је урадио треба да буде пример за нове генерације. Надам се да ће давањем имена ове улице у којој је живео, у броју девет, он бити пример новим генерацијама како да уреде свој живот”, рекао је Весић.

Откривању табле присуствовали су и потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички у својству активног члана удружења "Шпански борци 1936-1939", председница Комисије за именовање тргова и улица Јасмина Митровић Марић, представници Савеза удружења бораца народноослободилачког рата 19410-1945, града Београда и Подгорице, као и поштоваоци Коче Поповића.

Седамдесет година након ослобођења Београда у Другом светском рату исправљамо велику неправду и називамо једну улицу у Београду именом Пека Дапчевића. Заједно са Кочом Поповићем, био је један од јунака Другог светског рата и имали су кључну улогу у ослобађању Београда. Ово је значајно, не само због њих двојице, већ и због свих који су дали своје животе за слободу Београда јер на овај начин чувамо успомену на њих. Пеко Дапчевић био је први почасни грађанин Београда и то признање добио је на прву годишњицу од ослобођења 20. октобра 1945. године - рекао је Синиша Мали.

Откивању плоче присуствовали су и поменути чланови Прве пролетерске дивизије, чији је Поповић био први заповедник. Члан ове дивизије, Љубиша Антнојевић (88), дочекао је откривање плоче "пуног срца".

- Све ово ме је јако потресло. Коча Поповић је био сјајан човек и заповедник, али под старе дане није желео да се његово име толико истиче. Овим је исправљена историјска неправде према њему - рекао је Антонијевић.