Aa

Aa

Особе са инвалидитетом укључити у све сфере живота

Особе са инвалидитетом укључити у све сфере живота

Читај ми

БЕОГРАД - Свака идеја која помаже нормалнији живот особа са инвалидитетом, увек ће имати подршку Министарства рада и политика тог Министарства је да особе са инвалидитетом буду укључене у све сфере живота, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, обилазећи штанд Ауто-мото савеза Србије, на Сајму аутомобила, на коме је изложен аутомобил опремљен командама за особе са инвалидитетом, истакао да је на друштву и држави да омогуће особама са инвалидитетом да користе све сегменте живота, да се у највећој могућој мери приближе испуњењу онога што би се назвало уобичајеним активностима.

"Ови људи умеју да возе, полажу, они имају возачке дозволе. На нама је да помогнемо да то знање буде примењено, и да буду у стању да испуњавају своје свакодневне животне обавезе. Зато желим да се захвалим Ауто-мото савезу Србије, са којима већ дуже време заиста добро сарађујемо, и посебно када је у питању положај особа са инвалидитетом у саобраћају", рекао је Вулин.

Он је најавио први тренажер, на коме ће особе са инвалидитетом моћи да се обуче, да науче да возе и да полажу.

"То је велика промена. Можда мени и вама то не изгледа као велика ствар, али то јесте велика промена и велика ствар и корак ка ономе што сви заједно сањамо, да особе са инвалидитетом у потпуности користе све оно што користе и сви остали", нагласио је Вулин.

Додао је да су ручне команде и приступ њима нешто на чему морају да радимо сви заједно, као и да није довољно решити само једну ствар, нити је могуће да све уради само једно министарство.

"Ту мора да се укљуци РФЗО, наравно и министарство рада које је ресорно и брине о особама са инвалидитетом, али свакако и друга министарства, када је у питању законска регулатива и безбедност саобраћаја. Треба да разговарамо и са осигуравајућим кућама, које треба да препознају потребу и оваквих средстава, у циљу спречавања несрећа и сигурно ћемо разговарати о томе", рекао је министар.

Директор АМС С Мирко Бутулија нагласио је да је проблем инвалида у саобраћају много комплекснији од самих команди и рекао да постоје законски оквири који треба да се промене, да се прецизирају и дефинишу још неке ствари око обуке и полагања возачких испита особа са инвалидитетом.

"Суштина решења биће и ове команде које заиста изгледају одлично и омогућавају нормалну и безбедну вожњу, за разлику од садашњих трендова, где у принципу особе са инвалидитетом саме праве од разних гедора, шипки и не знам ни ја чега, морају некако да се снађу да возе, а тиме ризикују и свој и животе осталих учесника у саобраћају", рекао је Бутулија.

Сматра да ће у наредном периоду заједничком иницијативом представника особа са инвалидитетом, Министарства рада и АМС, покушати да се помогне колико може и да ће решити те проблеме и да ће особе са инвалидитетом моћи и безбедније да се возе, а са друге стране, како је истакао, да буду и равноправни партнери у привреди, као и сви остали.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић навео је да је до сада у Србији, постојање ручних команди и помоћи за особе са инвалидитетом није било регулисано, постојале су разне импровизације које су особе са инвалидитетом радиле.

"Овакве ручне команде захтевају подршку државе и очекујемо да ћемо у наредном периоду успети да се договоримо да држава рефундира трошкове уградње оваквих команди и да онда све особе са инвалидитетом имају безбедна возила и да не угрожавају ни себе ни друге учеснике у саобраћају", рекао је Пајевић.