Aa

Aa

Округли сто на тему ''Национални оквир квалификација и Национални систем класификације занимања у Србији''

Округли сто на тему ''Национални оквир квалификација и Национални систем класификације занимања у Србији''

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин подсетио је да је Национални оквир квалификација последњи пут рађен 1990. године и да до данас Србија функционише са истим занимањима.

"Време је да утврдимо систем квалитета, шта тачно значи које занимање и да обезбедимо предвидивост школовања", рекао је Вулин и додао да је тржиште оптерећено различитом понудом и потражњом и да више људи тражи посао, него што се нуди радних места.

"Добро је да на овај начин обезбедимо извесност образовања и знања која могу омомогућити лакше долажење до посла", казао је Вулин.

На тај начин ће се, како каже, омогућити и онима који се школују да знају које вештине могу да им обезбеде да на најбржи начин дођу до радног места.

"Ово је наш начин да одговоримо изазовима времена и европским интеграцијама и да наша знања и вештине усагласимо са знањима и вештинама других земаља", закључио је Вулин.

У наредних неколико месеци биће завршен Национални оквир квалификација, најавио је данас министар просвете Срђан Вербић.

Вербић је након округлог стола организованог на ту тему рекао и да су у изради оквира квалификација укључене школе, ресорна министарства, привреда, Национална служба за запошљавање, односно све заинтересоване стране.

"Морамо да омогућимо сваком послодавцу који је у дилеми да ли је рецимо мастер исто што и магистар раније, да знају где да то виде, где то пише", рекао је Вербић.

Национални оквир квалификација јасно ће дефинисати шта сваки појединац може и зна да уради у пољу квалификација за коју је завршио школу и, према речима Вербића, није исто што и шифараник занимања.

"У данашње време када су људи мобилнији и много чешће мењају послове више није важно шта су завршили, већ шта знају да раде", нагласио је Вербић.