Aa

Aa

Охрабрујући резултати пилот пројекта "Породични сарадник"

Охрабрујући резултати пилот пројекта "Породични сарадник"

Читај ми

НИШ - Охрабрујући су резултати пилот пројекта "породични сарадник", највећи интерес је да деца из породица у проблему остану у својој биолошкој породици и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања даће све од себе да ту услугу прошири, рекао је данас министар Александар Вулин.

Приликом посете Дому за децу и омладину "Душко Радовић", у ком се реализује тај пројекат, Вулин је рекао да се "породични сарадник" пилотира у четири средине и да се спроводи у 430 породица, од ког броја је 700 одраслих и 900 деце.

"Наш највећи интерес је да дете остане у својој биолошкој породици. То је интерес сваке социјалне заштите на свету. Нигде дете не може боље да напредује, него што то може у својој биолошкој породици", рекао је Вулин.

Према његоцим речима, ако је биолошка породица у проблему, треба јој помоћи и како каже, институција породичног сарадника служи управо томе да помогне породици да се избори са својим проблемима, да пружи техничку, психолошку, стручну и сваку другу помоћ.

"Ја сам заиста задовољан резултатима, надамо се да ћемо успети да максимално проширимо и ту услугу и оно што са поносом желим да истакнем, да никада у историји социјалне заштите није више новца улагано", рекао је министар рада.

Навео је да је само за услуге, за опремање домова, за приближавање и постизање лиценце, прошле године одвојено 847.432.000 динара, што је, истиче, износ који никада у историји социјалне заштите није одвојен за развој заједнице.

"Ове године, за услуге у заједници, где припадају и овакве услуге, одвојили смо негде око 400 милиона динара, а претходних година просечно је одвајано по 50 милиона динара. Ми хоћемо да премрежимо Србију нашим услугама и да свака општина у Србији, без обзира на величину и богатство има корпус бар основних услуга", каже Вулин.

Наглашава да деца са посебним потребама имају потребе и у малој и у великој заједници, и у сиромашном и у богатом граду, као и да је политика социјалне заштите да се сачува капацитет биолошке породице.

"Свако следеће решење је мање повољно, а ако га буде, мора да буде на истом нивоу и у Београду и у Нишу и у Босилеграду. Свака локална самоуправа мора да има исти, или приближно исти корпус услуга у заједници", рекао је Вулин и нагласио да ће лично бити задовољан када се процес лиценцирања институција, започет 2011, заврши у две године мандата министарства, односно идуће године.

"Ми имамо око 74 различите институције под државном контролом, али издајемо и бројне друге лиценце, као што је и "породични сарадник", када будемо успели да изједначимо квалитет услуга у свим нашим установама, без обзира да ли су државне или приватне, тад ћу бити задовољан, не пре тога", рекао је министар.

Директор Дома за децу и омладину "Душко Радовић" Игор Стојковић рекао је да се ради са породицама које су у кризи, као и да је упутни орган ка породичним сарадницима Центар за социјални рад, који на својој евиденцији има проблематичне породице.

"Породични сарадници раде са тим породицама, то траје интензивно шест месеци, што значи да је сваке недеље породични сарадник обилази породицу и не ради само са дететом, него са свим члановима породицама, у циљу да их ојача, да превазиђу проблем и да наставе нормално да функционишу", каже Стојковић.

Истиче да су резултати фантастични, да је било 140 укључених породица, те да је сигуран да је у раду са њима, бар 10 одсто деце спречено да изађу из биолошке породице и да сматра то огромним успехом.

У Дому "Душко Радовић" у Нишу од 2013. у примени је пилот пројекат које је министарство наручило од УНИЦЕФ-а, који помаже биолошким породицама и спречава излазак деце из њих, има улогу у превенцији занемаривања и злостављања деце у породицама, као и унапређење капацитета родитеља кроз стицање нових знања и вештина у области родитељства.