Aa

Aa

Одржана Свечана академија поводом погрома на Косову и Метохији

Одржана Свечана академија поводом погрома на Косову и Метохији

Читај ми

БЕОГРАД - Свечаном академијом у београдском Народном позоришту  данас је обележено 12 година од мартовског погрома Срба на Косову и Метохији.

На Великој сцени Народног позоришта у Београду приказан је филм о догађајима који су се десили 17. марта пре 12 година, након којег је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одржао говор.

Вулин је истакао да на КИМ ништа или мало шта није било рађено без наређења, па ни мартовски погром.

"Зло се спремало и пре 12 година показало своје лице у последњем великом етничком чишћењу у Европи...ех да буде последње", рекао је Вулин.

Он је позвао представнике Унеска да пре него што поново помисле да КиМ приме "као неку државу у Унеско", посете српске светиње.

"Отиђите баш на КиМ, додирните својим рукама ожиљке Богородице Љевишке, пољубите спаљене и ископане очи безбројних икона и фресака, и тек онда добро размислите када осетите ране те исте мржње, да ли икада можете да кажете да ће у Унеско ући да штите цркве и манастире они који су цркве и манастире попалили, а сећање покушали заувек да пониште", рекао је Вулин.

Према његовим речима, нико ко је стао једном у животу пред Богородицу Љевишку не би могао да помисли о КиМ да је некава држава која може да буде у Унеску.

"Добро размислите, ви велики и моћни, пре него што поново помислите да КиМ уведете у друштво оних који друштво и културу чувају као сећање ове цивилизације, ове планете. Прво отиђите поклоните се пред спаљеним архангелима и додирните Призрен и погните главу пред Светим Николом у Приштини и Грачаницом и Светим Ђорђем..", поручио је Вулин.

"Кад све то урадите ставите руку на срце и добро размислите пре што кажете да ли они који су хтели да униште читав један народ и сећање старо више од хиљаду година могу да буду међу цивилизованим нацијама, међу онима који ће да чивају историју и културу", рекао је Вулин.

Академији су присуствовали представници Народне скупштине Србије, Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, као и представници Српске православне цркве, дипломатског кора, удружења и грађани.

Организатор Академије је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Србије.