Aa

Aa

Од почетка године балканском рутом прошло 102.000 људи

Од почетка године балканском рутом прошло 102.000 људи

Читај ми

БЕОГРАД - Балканска рута де факто није затворена, јер, ако је њом од почетка године прошло 102.000 људи, онда се сигурно не може говорити да је потпуно затворена, изјавио је данас државни секретар Министарства рада Ненад Иванишевић.

"Очекујемо наставак материјалне помоћи из Европе. Хоћемо да, када нам истиче ова помоћ почетком септембра, се она настави од свих донатора", рекао је Иванишевић на радионици ГИЗ-а, о легалним миграцијама и интеграцији повратника.

Иванишевић истиче да је министар Александар Вулин разговарао са шефом Делегације ЕУ Мајклом Девенпортом и да се очекује наставак материјалне помоћи из Европе, као и да се разговарало са представницима Развојне банке Савета Европе, која је велики донатор у мигрантској кризи,

Према његовим речима, у овом моменту, на Хоргошу је 800 људи, на Келебији око 250-300 и у прихватном центру у Суботици око 450 и у прихватном центру у Суботици око 450 људи.

Иванишевић је додао да се са доста успеха померају мигранти са Хоргоша у прихватне центре, и навео да је разговарано са великом групом из Авганистана, која је тражила гаранције, ако је то могуће, да доласком у прихватни центар неће изгубити ред који чекају за улазак у Мађарску.

"Наравно, велики проблем је то што ми не знамо по којим критеријумима Мађарска одобрава некоме азил на основу тог боравка на граници", каже Иванишевић и додаје да ускоро очекује разговор и договор са колегама из Мађарске.

Истиче да договор треба постићи макар у том смислу да се ти захтеви, посредством Комесаријата за избеглице, могу подносити у прихватним центрима, а не на транзитним капијама на Хоргошу и Келебији, чиме би се људи са тих прелаза макли у прихватне центре, јер се тамо на адекватан начин брине о њима.

Иванишевић каже да је тема ГИЗ-ове радионице миграција као феномен, као и радне миграције и реадмисија.

"Споразум о реадмисији са земљама ЕУ већ одавно је у примени, тај поступак иде, и ми хоћемо просто да се припремимо и за свакога ко се врати, јер интеграција људи који дођу из реадмисије јесте један посебан изазов, пре свега јер већина њих не долази добровољно", рекао је Иванишевић.

Са друге стране, додаје државни секретар, постоје деца која су се родила у другим земљама и њихова интеграција у наше друштво јесте веома специфична, те да управо Гиз и влада Немачке, заједно са Министарством рада, припрема један програм који треба да помогне интеграцији повратника, људи из реадмисије, да помогне развоју социјалне инфраструктуре, на територији највише миграторних општина, из којих одлазе, односно враћају се.

"Ми се надамо да ћемо већ од септембра кренути и са обновом и вртића и домова здравља, школа, управо да бисмо припремили и социјалну инфраструктуру за људе који се враћају на основу споразума о реадмисији", рекао је Иванишевић.