Aa

Aa

Обележен Дан сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату

Читај ми

Пирот – Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату. Церемонија је одржана 20. септембра 2016. године у оквиру комплекса грчког војничког гробља из периода Првог светског рата у Пироту и код споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.


Венце су поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, начелница Пиротског Управног округа, градоначелник Пирота, амбасадори Републике Грчке и Кипра у Републици Србији, војни изасланици Велике Британије, Француске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске и велики број удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Грчке. После верског обреда и церемоније полагања венаца помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и амбасадор Републике Грчке обратили су се присутнима.

Једино Грчко војничко гробље из Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчих војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими, а њихове кости су биле разбацане по околини Пирота. 1923. године српска снаха Катарина Левандис која је била удата за српског војника Пироћанца, сакупила је кости и сместила у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су ту сахрањени били су из Патраса. У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен 7.610 Пироћанаца који су такође страдали у Првом светском рату.