Aa

Aa

Нема никаквог ванредног стања у Суботици

Нема никаквог ванредног стања у Суботици

Читај ми

СУБОТИЦА - Нема потребе за увођењем ванредне ситуације у Суботици, заједнички је став суботичке локалне самоуправе и Владе Србије изнет након састанка представника овог града, општине Кањижа и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина у Суботици посвећеном проблему миграната.

Вулин је након састанка рекао да су договорене конкрентне мере помоћи републике, међу којима је и повећан број људи који ће се бавити комуналним делатностима и одржавањем хигијене.

Према његовим речима, у општини Кањижа, за коју је оценио да је више погођена проблемом миграција него Суботица, биће обезбеђен простор где ће мигранти моћи да задовоље најосновније хигијенске потребе.

“Наравно, ово није прављење никаквог прихватног центра и није прављење никаквог трајног центра. Ово је само могућност да људи своје елементарне потребе могу да задовоље и на том месту, посебно да се води рачуна о деци и о онима који су најслабији”, рекао је Вулин.

Он је додао да се осећа потреба за храном, лековима, водом, као и за већим бројем лекара и медицинских сестара.

Министар је посебно нагласио да сваки мигрант који уђе у Србију пролази кроз основни лекарски преглед и да нема потребе за стварањем панике.

“Сваки мигрант који уђе на територију Републике Србије прође кроз основни лекарски преглед. Као што знате, сви други који уђу на територију наше земље, као туристи, не прођу никакав лекарски преглед. Овде прођу бар основни лекарски преглед, тако да немојмо да ширимо панику и плашимо људе”, рекао је он.

Вулин је категорички рекао да “нема никаквог ванредног стања” јер за тим нема потребе.

DSC 5962

“Држава Србија на читавој својој територији, на сваком делу своје територије има потпуно мирну ситуацију, потпуно уређену ситуацију, ситуацију у којој функционишу и локалне самоуправе и закони и нема ни говора о увођењу ванредног стања. Сви могу да буду мирни, све функционише онако како би требало и како мора”, децидиран је Вулин.

Он је поновио да Србија није изазвала проблем миграција и да се са њим сама не може носити и рекао да се поводом овог проблема Србија обратила Уједињеним нацијама и Европској комисији.

За мере које је Србија предузела након наглог повећања броја миграната у последња два месеца, како је рекао, добила је све похвале међународне заједнице.

“Ја се надам врло брзом и врло ефикасном одговору. Нама је наравно потребна и материјална помоћ, али више од свега нама је потребна политичка одлука на нивоу Европске уније шта ће се радити са свим овим људима и појавом миграције”, додао је Вулин.

Састанку је присуствовао и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор који је оценио да питање миграната није страначко - политичко питање већ заједнички проблем који “нисмо проузроковали, али чије последице трпимо”.

“Нисмо ни у стању да сами решавамо, али морамо да водимо рачуна како о тим људима који ту пролазе бар у тој мери или још већој мери (него) о људима који су наши људи. С тог аспекта гледано, мислим да сви заједно имамо проблем који заједнички морамо покушати решити” – рекао је Пастор.

Председник војвођанског парламента је рекао да се слаже са свим Вулиновим констатацијама, рекавши да су то закључци иза којих су стали сви који су били присутни на састанку. Он је оценио да иза тих закључака могу да стану и сви грађани.

“Мислим да је важно да будемо прибрани, хладних глава, да будемо рационални, да пратимо ситуацију из дана у дан јер оно што данас важи, можда за пар сати или већ сутра не важи и да покренемо све ресурсе са којима располажемо да би могли да парирамо проблемима које имамо” – додао је он.

Пастор не види никакав разлог за увођење ванредног стања, али види могућност, у случају потребе, покретања ванредних мера помоћи, где су на располагању покрајински ресурси, конкретно робне резерве.

“Ако говоримо о томе да је проблем заједнички, да су потребе заједничке, онда мислим и да су ресурси заједнички”, додао је Пастор.

Члан Градског већа Суботице задужен за социјална питања Милимир Вујадиновић рекао је да је за мигранте обезбеђена вода, да их два пута дневно обилазе екипе Хитне помоћи, треба да се обезбеде тушеви и лекарске екипе, а да је још раније отворено прихватилиште за децу и обезбеђено финансирање превоза до прихватних центара.

“Сама локална самоуправа у Суботици, као ни Република Србија, сигурно није узроковала ове проблеме. Самим тим не можемо ни сами да их решимо” – оценио је Вујадиновић.

Учесници састанка обишли су мигранте на напуштеној циглани, чија бројка константно варира, али је стално присутно њих тридесетак.