Aa

Aa

Недопустиво да се повређено дете враћа насилнику

Недопустиво да се повређено дете враћа насилнику

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је недопустиво да се више пута повређено дете враћа насилнику додајући да не може да коментарише преднацрт Грађанског законика (ГЗ) који пређвида забрану физичког кажњавања деце јер га није видео.

"Не сме да се деси да једно дете више пута буде тако претучено да заврши код лекара и да се врати насилнику", рекао је Вулин и додао да није свака казна физичко насиље и да не треба то тако да поистовећујемо.

Министар је истакао и да би морао да види конкретан предлог да би могао да буде прецизан, али је поновио да се мора правити разлика.

"Овде је већина родитеља који знају да праве разлику између несташног детета које некада покушате да дисциплинујете и физичког кажњавања и злостављања", рекао је новинарима Вулин у Влади Србије.

Он је навео да се по евиденцијама Центра за социјални рад и Министарства здравља појавио велики број деце, односно да је регистровано злостављање деце која пролазе кроз медицинску евиденцију.

Како је навео, регистровано је да је велики број деце био толико повређен да је су морала да оду код лекара.

"То је нешто што може да се деси, али не може и не сме да се деси, а дешава се да исто дете два и више пута прође кроз такву евиденцију и да исти насилник два или више пута прође кроз евиденцију", рекао је Вулин.

Он је истакао да није дисциплина детета исто што и претући дете да заврши у болници и да се тај случај понавља више пута.

"То сматрам нашом грешком, грешком институције јер то не сме да се дешава", поручио је Вулин.

Од јула око 60 деце склоњено са улице

Од средине јула око 60 деце склоњено је са улице и смештено у хранитељске породице или одговарајуће институције за смештај деце без родитељског старања, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин додајући да је покренута иницијатива за доношење закона о дечјем омбудсману.

Он је након конститутивне седнице Савета за права детета владе рекао новинарима да се на седници разговарало о стању дечијих права у Србији, али и међународним обавезама које је држава преузела и које мора да спроведе.

Наводећи да је на седници разговарано о веома важном проблему, а то је проблем деце улице, Вулин је истакао да је информисао Савет да су 16. јула послали налог свим центрима за социјални рад да организују одговарајуће тимове и да се баве тим проблемом.

Он је навео да је од 16. јула до 10. новембра формирано 33 тима у 33 центра за социјални рад у којима се осим представника центра налазе и представници Министарства здравља и МУП-а, а које представљају организације које се баве проблемом деце улице.

"У међувремену смо око 60 деце с улице склонили било да смо их упутилу у хранитељске породице или у одговарајуће институције за смештај деце без родитељског старања, а покренули смо и више поступака од прекршајних према родитељима до кривичних - од издавања мера за одузимање детета, укидање родитељског старања па до кривичних пријава за родитеље који су децу занемаривали и злоупотребљавали", рекао је Вулин.

Он је навео да није циљ да се било ком родитељу одузме дете, већ да је жеља да се помогне породици да га задржи, да може да се стара и брине о њему.

"Није циљ ни да децу с улице склањамо тако што ћемо их одвести у неку институцију и заборавити их. Трудимо се да им нађемо, ако већ не можемо биолошку породицу да оспособимо, бар хранитељску која ће се бринути о њима", рекао је Вулин додајући да конкретни помаци постоје.

Он је навео да је на седници донета одлука и да се формира више мултидисциплинарних тимова који ће се бавити управо тим проблемом, а у које ће бити укључени представници МУП-а, Министарства просвете и локалне самоуправе.

Указујући да у малим срединама врло ретко има примера деце улице за разлику од великих градова, министар је указао да та деца често нису из Београда, Ниша и Новог Сада већ однекуд дођу, неко их доведе и покупи на крају дана.

"Морамо да нађемо тог ко то ради. Није схватљиво да знамо да се то дешава, а да нико никада није био одговоран за тако нешто. Мора неко да буде одговоран", поручио је Вулин додајући да се са једним значајним бројем деце ради на утврђивању њиховог индетитета, јер немају документа и не знају одакле су.

Он је истакао и да нема тачне процене о броју деце с улице указујући да се често ради о "сезонској деци" која лети иду у Црну Гору и често прелазе из државе у државу.

Вулин је истакао и да се у складу са међународним конвенцијама које је Србија преузела покреће иницијатива за доношење закона о дечјем омбудсману, односно заштитнику детета и дечијих права.

"Веома је важно да се брига о деци на тај начин покаже, институционализује. Мислим да ће то значајно ојачати независне институције које се баве правима детета и да ће показати колико је друштву стало", рекао је Вулин.