Aa

Aa

На Дринској регати више од 20.000 учесника

На Дринској регати више од 20.000 учесника

Читај ми

БАЈИНА БАШТА - На овогодишњој 23. Дринској регати, коју је данас отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, окупило се више од 20.000 људи, што је за 20 одсто више него лане.

Манифестација је почела у среду, такмичењем трубача, а настављено бројним концертима и данашњом регатом.

"Лепо је данас бити на Дрини, лепо је данас бити у Србији, показати читавом свету ово лепо лице. Не може чак ни држава да направи ову регату, ово могу да направе само људи који искрено воле Дрину, најлепшу српску реку", рекао је министар Вулин на отварању.

Он је захвалио свима који су, како је рекао, немерљиво помогли да Дринска регата постане туристички бренд Србије и да се за Бајину Башту чује далеко.

"Докле год живе Срби на обе обале Дрине, то је српска река и тако ће увек бити. Дрина припада сваком од нас, као што Србија припада сваком од нас, само ако можемо сви заједно да уживамо у овој земљи и у овој реци, можемо да кажемо да је све ово вредело", рекао је Вулин.

Посетиоци регате чија је прва станица била брана испод језера Перућац, кажу да су задовољни, како због лепог времена, тако и због доброг дружења уз музику, пиће и роштиљ.

Траса којом ће, пловити дуга је 25 километара, проћи ће реку Врело и успут ће погледати још неколико туристичких атракција, рекао је Танјугу Обрад Павловић из спортско-туристичког центра Бајина Башта.

"Ове године дефинитивно обарамо све рекорде по броју људи који ће посетити манифестацију. Очекује нас леп провод, лепо време, доста људи је већ дошло.

До сада имамо преко 20.000 људи на води, што представља импозантну цифру", рекао је он.

Према његовим речима, Дринска регата је веома значајна, не само за туризам већ и за локалну привреду.

То потврђује и председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић, који је казао новинарима да више "нема ни слободног чамца, а ни смештаја".

"Мислим да се Бајина Башта из године у године показује као добар организатор, имамо разноврсну понуду, најлепши национални парк, једноставно будућност овог краја је свакако туризам", рекао је он.

Ове године, први пут у регати учествују и особе са инвалидитетом, а председник националне организације Милан Стошић подсећа да је интерес управо укључивање те категорије становништва у свим животним областима.

Њима помажу припадници из руско - српског хуманитарног центра, као и припадници одреда "Центроспас" из Русије.

На регати учествује више од хиљаду пловила.