Aa

Aa

Министар Вулин: Самит у Сарајеву битан за живот људи на Балкану

Министар Вулин: Самит у Сарајеву битан за живот људи на Балкану

Читај ми

Без мира на Балкану не може се говорити о економском напретку, али често изгледа као да је Србија усамљена у борби за стабилност региона, сматра министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Гостујући у Дневнику РТС-а Александар Вулин је рекао да, иако земље региона оптерећују и унутрашњи и билетарални проблеми, на самиту у Сарајеву може и мора да се говори о економској сарадњи и пројектима.

"Не само зато што је самит на ту тему, већ јер је то битно за живот на Балкану. То без мира не може, некада врло често држава Србија изгледа као да је усамљена у борби за стабилност нашег региона", указао је Вулин.

Према његовом мишљењу, није случајно што је немачка канцеларка Ангела Меркел примила Вучића баш пред самит у Сарајеву.

"То је снажна порука и подршка Србији. Када вам највећа економија Европе каже да се види напредак и да се иде у добром правцу, то је снажна економска и политичка порука. Није се Немачка тако односила према Србија у скоријој прошлости. Видимо да се то мења. Мења се захваљујући и личним односима Вучића и Меркелове, али и зато што имамо бољу и ефикаснију Србију", нагласио је министар за рад.

Коментаришући то што је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић рекао да премијери у Сарајево долазе међу пријатеље и да су неутемељене спекулације о угроженој безбедности Вучића, Вулин је рекао да је "премијер Вучић и 2015. ишао међу пријатеље у Сребреницу, а десио се покушај убиства".

"Највише ме плаши што немамо ниједно име. Надам се да ће бити одговорнији ове године и спречити неког ко је покушао некажњено да убије Вучића да то учини поново", истакао је министар.

"Боља контрола агенција за боље услове рада"

Говорећи о подацима који су се појавили, да српски радници раде у нехуманим условима у Словачкој, Вулин је објасни како "наш радник дође у агенцију која му обећава да ће бити сјајно, само му не каже да га не води код послодавца већ код наредне агенције".

"Онда иду код послодавца, а не знају ни где иду ни шта ће радити. Једини начин је да се повежу владе Словачке и Србије, али и владе Мађарске, Чешке, па да знамо шта је агенција урадила", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, Србија је слободна земља из које свако може да изађе и да никог не обавести.

"Али због самог радника, добро је да се упозна са правим и обавезама и да држава зна где иде", указао је министар за рад, додајући да је боља контрола једно од решења да се избегну такви проблеми.

Има и оних запослених у Словачкој који, каже, раде добро и задовољни су својим положајем.

"Са словачким министром за рад Јаном Рихтером сам се договорио да извршимо притисак да се нашим радницима који раде илегално продуже уговори на 12 месеци. И за Словачку је важно да радници не раде на црно", указао је Вулин.

Додао је да ћемо ових дана добити одговоре да ли се нешто променило у компанијама које држе раднике у лошим условима рада.

"Покушаћемо да направимо регионални скуп министара рада, како бисмо се изборили са овим проблемом и како бисмо омогућили људима да раде како треба", указао је Вулин.