Aa

Aa

Министар Вулин: Пријавите насиље, нико насиље не сме да прихвати као нешто што му припада

Министар Вулин: Пријавите насиље, нико насиље не сме да прихвати као нешто што му припада

Читај ми

„Центрима за социјални рад је током 2016. године пријављено 23.218 случајева породичног насиља. Од тог броја 3.050 случајева односи се на старе“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, на коференцији „Злостављање старијих – шта даље, како спречити?“ коју је Црвени крст Србије организовао поводом Светског дана борбе против насиља над старијима.


„Највећи број пријава за насиље над старима односи се на физичко насиље, затим психичко, потом занемаривање, економско и сексуално насиље. Када је у питању насиље у породици, у протеклих пет година број пријава се повећао за 149 одсто, а када је у питању насиље над старима, број пријава се повећао за 153 одсто. Центри за социјални рад су у свим случајевима пружили неку врсту помоћи – материјалну, психолошку, правну. У 38 случајева центри су поднели кривичну пријаву против насилника а у осам случајева затражена је мера изрицања обавезног лечења насилника“, рекао је Вулин.
„Нема теже ствари него пријавити да сте изложени насиљу од стране свог детета и вероватно се због тога и толико ћути. На нама је да говоримо, на нама је да тражимо од читаве јавности да се укључи. Зато је Министарство за рад покренуло кампању и 2017. годину означило као годину међугенерацијске солидарности, а од данас ћемо путем медија и видео спотова покушати да мобилишемо јавност да се супротстави насиљу у породици, а посебно насиљу над старима. Ако има поруке у свему што радимо, онда је порука – немојте ћутати, охрабрите се; нико не сме да прихвати насиље као нешто што му припада“, рекао је Вулин.
Он је најавио да ће Министарство врло брзо по формирању нове Владе, већ на некој од првих седница, оформити Савет за бригу о старијима. Покренута је и једна важна активност, а то је да се види у којој мери ће држава моћи да брине о старијим суграђанима у наредном периоду када, у економском смислу, дођу нека тежа времена. „Наиме, у Србији живи 1.328.841 особа старија од 65 година. Од тог броја 84 одсто прима пензију. Остали или примају пензију из неког другог система, имају имовину од које остварују одређене приходе или живе у домаћинству где бар један члан има пензију. Веома мали број људи је без икакве пензије и то је на светском нивоу веома добар резултат. Међутим, то је последица времена у коме смо живели, када је била висока запосленост, када смо имали однос седам радника на једног пензионера, то је време када су се доприноси уплаћивали. У наредној деценији долази нам на наплату оно време ратова, санкција, време приватизације, време у коме се доприноси или нису уплаћивали, а и када јесу обично су уплаћивани на минималну цену рада, незапосленост је била екстремно висока. Долази нам једна генерација која има мало стажа. Ми морамо већ сада да видимо шта ћемо радити у наредним годинама и како да се носимо са тим проблемом“, рекао је министар Вулин.