Aa

Aa

Министар Вулин отворио радионицу "Знањем до циља" 

Министар Вулин отворио радионицу "Знањем до циља" 

Читај ми

БЕОГРАД - Једну од препреки у запошљавању у Србији, нарочито код младих људи представља недостатак предузетничког духа, али и страх и непознавање тога на који начин им се може помоћи да пласирају своје идеје, речено је данас на отварању радионице "Знањем до циља" у Београду.

 
Министар за рад,запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је, отварајући радионицу у Скупштини града Београда, да држава брине о запошљавању, и да има механизме и буџетске линије којима се бори против незапослености, али да грађани не знају довољно о томе.
"Ово јако добар начин да људи сазнају шта то све држава нуди, шта држава све може да уради за њих, а онда из тога да произађе нешто корисно", казао је Вулин обраћајући се учесницима радионице.
 
Један од проблема, како је казао, је недостатак предузетничког духа, али и страх да се започне неки посао.
"Уплашимо се, не видимо подршку, не знамо како сами да кренемо у неки посао и онда размишљамо како не би било лоше запослити се у државној управи", рекао је Вулин новинарима.
 
Према његовим речима, подршка постоји и кроз знање, субвенције, и различите врсте новца и јако је добро да се овакве радионице одржавају. "Честитам Граду Београду што је покренуо акцију и испоштовао Акциони план јер ово је велика ствар", оценио је министар.
 
Он је присутнима на радионици поручио да је добро што су показали вољу за предузетништвом, а да их држава у томе неће оставити саме. Постоји значајан одзив људи, односно младих који желе да преузиму бригу о свом животу, дода је Вулин.
"На нама је да им помогнемо, што је најважније, ово је мерљиво, на крају године знаћемо да ли је то успешно по томе колико смо људи запослили", рекао је министар.
 
Радионица је део локалног акционог плана запошљавања у овој години, а намењена је едукацији незапослених Београђана који желе да започну сопствени посао.
 
Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да су радионице само први корак, а да је важно што се осим Града Београда укључила и Република.
"Као што каже министар, више не постоји оно: нисмо надлежни, сви заједно радимо са једним циљем -више запослених у граду и републици", рекао је он новинарима.
 
Петронијевић је додао да доста младих, школованих људи са добрим идејама одлазе из Србије, те је зато важно да се направи систем са јасно дефинисаним правилима и уложе средства у њих, како би их задржали да остану у Србији и покрену неки посао.
 
У оквиру програма "Знањем до циља" "покривени" су многи сектори, пиочев од сектора Информационих технологија, преко креативне индустрије, услуга, пољопривреде..., рекао је он.
"Имамо доста земљишта које је идеално за производњу органске хране, имамо пуно талентованих ИТ стручњака, младих људи који одлазе у иностранство, борићемо се да их задржимо, уложићемо у њих, понудити им да остану овде и праве овде добре идеје и да раде за друга тржиста одавде" рекао је Петронијевић.
 
Он је казао да је ово прво пут да се у Београду импелементира локални акциони план за запошљавање, јер је он углавном је остајао "мртво слово на папиру".
"Стране инвестиције су важне, али нешто можемо и сами", рекао је Петронијевић.
Градски секретар за привреду Тијана Маљковић рекла је да се за програм пријавило око 500 младих и да ће март месец бити посвећен радионицама.
 
Потом ће се пажња усмерити на израду бизнис плана, различите анализе, затим то како би требало дефинисати производе, брендинг маркетинг, проналажење средстава и старт ап кредита.
"Сви пријављени могу да се распитају о свим субвенцијама, подстицајима које град и Секретријат за привреду нуде, а такође ће моћи да чују и за примере добре праксе, односно успешне привреднике који су лансирали своје производе", рекла је Маљковић.
 
Иначе, у пројекту "Знањем до циља" који је овог месеца почео Савет за запошљавање града Београда, учествују Беоком сервис, Секретаријат за привреду, НСЗ-Филијала за град Београд, Градски центар за социјално предузетништво, Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд, Привредна комора Београда и Фонд за развој Републике Србије.