Aa

Aa

Министар Вулин: Особе са инвалидитетом нису терет друштва

Министар Вулин: Особе са инвалидитетом нису терет друштва

Читај ми

БОР - Србија ће бити усешна онолико колико је доступна свакој особи, поручио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин приликом примопредаје гусеничара за савладавање степеништа и архитектонских препрека за особе са инвалидитетом Полицијској управи Бор додајући да особе са инвалидитетом никада не смеју да се осете као да су терет друштва.

''Надамо се да ће у овој години све Полицијске управе бити прилагођене и доступне свима'', рекао је Вулн додајући да особе са Инвалидитетом морају да добију личну карту, возачку дозволу..., а да ће им на овај начин то сада бити олакшано у Бору.

Према његовим речима, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања хоће да све јавне установе учини доступним свакоме без обзира да ли је особа са инвалидитетом или не.

Иначе, Министарство рада је у протекле три године кроз конкурсе за унапређење положаја ОСИ у Србији финансијски подржало 16 пројеката којима је путем уклањања архитектонских баријера омогућило приступ у 36 објеката који су од знчаја за особе са инвалидитетом.

Поред тога, Министарство је до сада финансирало и уклањање архитектонских баријера испред 24 зграде полицијских управа широм Србије и на још десетак станова.

"Свако има право да користи јавне установе и задовољи своје потребе и грађанска права'', рекао је Вулин.

Како је истакао, особе са инвалидитетом никада не смеју да се осете запостављено, ни као да су терет друштва.

''Они су важан део нашег друштва и мора им се омогућити да користе све оно што ово друштво нуди и сваком другом'', рекао је Вулин додајући да је посебан проблем особа са инвалидитетом, осим доступности који се решава, њихово образовање.

Према његовим речима, да би учествовали на тржишту рада особе са инвалидитетом морају да буду образовани на одговарајући начин.

Зато је Министарство рада заједно са Министарством просвете већ почело да ради на процени програма специјалних школи и да ради на могућности како да побољша запошљавање особа са инвалдитетом, односо, како да обезбеди одговарајуће образовне профиле.

''То је нешто чему ћемо се посветити у наредном периоду'', рекао је Вулин.

Он је додао и да је Министарство рада за различите установе, на првом месту за Центре за социјални рад у ових две године одвојило неких три милиона динара за побољашање квалитета услуга у заједници и најавио да ће министарство наставити тако да се понаша.

Извршни директор Форума младих особа са инвалидитетом Микица Будимировић рекао је да је Министарство имало добру вољу да све објекте од јавног значаја у Србији учини доступним и корисицима инвалидских колица.

''Трудили смо се да на што већем броју објеката, где год је било могће , нађемо најбоље могуће решење. Где год није постојала могућност да се изради физички рампа или уради плаформа ми смо користили уређај - гусеничара који су мобилни и згодни за преношење'', рекао је Будимировић.

Он је навео и да је више од 70 полицјских станица у Србији било неприступачно, а да је до сада урађена приступачност око 30 станица.

В.Д. начелник у Полицијске управе у Бору Бранислав Стојадиновић и председник општине Живорад Петровић захвалли су Министарству за рад и министру на донацији која ће, како су навели, олакшати комуникацију са особама са инвалидитетом.