Aa

Aa

Министар Вулин обишао Матерински дом у Звечанској

Министар Вулин обишао Матерински дом у Звечанској

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас, поводом Међународног дана жена, Матерински дом у Звечанској у коме су смештене труднице и мајке са децом којима је потребно привремено збрињавање и заштита и том приликом навео да је 8. март празник борбе за равноправност.

''Осми март је дан када морамо да се сетимо бољег, лепшег, праведнијег дела нашег друштва - наших мајки, супруга, сестара, када се сећамо онога што би требало да радимо да овај свет буде праведнији и то не само за жене'', рекао је Вулин додајући да свет мора да буде праведнији за свако људско биће.

Наводећи да су жене у Материнском дому жртве насиља, врло често жртве предрасуда, којима је, као и њиховој деци, помоћ потребна, он је истакао да је дошао да их обиђе и пожели им неки бољи, праведнији празник.

Према његовим речима, циљ посете је и да се покаже да друштво брине и да овакве услуге морају да постоје не само у развијеним срединама као што је Београд, већ да морају да се шире и постоје и у много сиромашнијим општинама зато што предсрасуде, насиље и неразумевање постоје свуда без обзира на богатство и место.

''Ове жене и њихова деца заслужују могућност да им живот буде праведнији, да им буде бољи и зато смо данас овде и држава је ту да брине'', рекао је Вулин.

Он је истакао да је за разне облике материјалних давања које имају везе са дечијим, правима мајки и родитељским правима прошле године одвојено више од 30 милијарди динара .

Вулин је најавио и да ће, одмах након избора, бити донет одговарајући закон који ће чак проширити категорију жена које ће моћи да добијају породиљске надокнаде.

Тако ће, како је истакао, по први пут жене које раде привремене и повремене послове и жене које су власнице пољопривредних газдинстава моћи да рачунају да ће од државе добијати надокнаду за време које проведу на породиљском одсуству.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић изјавио је да је Матерински дом услуга коју та установа пружа већ 50 година врло успешно.

''Радимо превенцију да деца, која су са мајкама из различитих разлога присутна, не остану у институцији него да се врате заједно са својим најдражима у природно окружење, биолошку породицу'', рекао је Милачић.

Он је навео да оне живе у Материнском дому под истим условима као и у правој породици.

''Сви имају тешке животне приче и управо зато овај празник њима значи'', рекао је Милачић додајући да тренутно ту има шест жена и седморо деце, а да је капацитет по 20 места за жене и њихову децу.

Он је истакао и да, према показатељима, око 10 одсто мајки не успе да се организује да задржи децу.

''Око 90 одсто њих се врати у билошку породицу или ако за то не постоје могућности обезбеде се услови у сарадњи са Центрима за социјални рад да безбедно наставе живот са својом децом'', рекао је Милачић.

У Материнском дому, који припада Стационару за мајку и дете, будуће и младе маке уче се вештини мајчинства и оспособљавају за самостални живот и бригу о детету.

Основни циљ јесте превенција напуштања и занемаривања деце, као и заштита и опоравак жена које нису прихватиле њихове породице и средина или су биле жртве породичног насиља.