Aa

Aa

Министар Вулин: Нисмо задовољни самитом у Бечу, али се Србија уважава

Министар Вулин: Нисмо задовољни самитом у Бечу, али се Србија уважава

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изразио је данас незадовољство закључком самита у Бечу о мигрантској кризи, али је истакао да је добро што се Србија уважава и што се зна да без Србије нема решења.

Вулин је рекао да се ЕУ, када делимо исти проблем, према нама понаша као да смо чланица ЕУ, и очеклује да то, како каже, значи да треба да имамо приступ фондовима које имају и остале земље ЕУ.

"Нама је потребна директна помоћ за буџет јер наша војска и полиција не могу да буду на другачији начин плаћене", истакао је он, додавши да је "сваки кријумчар кога зауставимо на нашим границама - један кријумчар мање у Немачкој".

Он је, гостујући на Пинку, рекао да је суштински проблем у томе што ЕУ не може и још увек није у стању да нађе јединствено и прихватљиво решење, већ њене земље чланице имају потпуно различита гледишта кад је реч о решавању мигрантске кризе, док Србија већ годину и више дана износи конкретне предлоге.

"Ми смо предлагали да се места на којима ће се разврставати економски мигранти од избеглица јасно поставе унапред, већ у избегличким камповима на турској граници, у Сирији, па и у Либији, да се зна унапред ко одакле долази и да му се одмах стави до знања шта је могуће, а шта није могуће", објашњава Вулин.

Он додаје да није Србија та која одређује ко је економски мигрант, а ко није, те тражи од ЕУ да јасно стави до знања ко може, а ко не може да уђе у њихов простор и да се унапред каже људима да не троше време и новац.

"То је онда порука коју пошаљете читавом свету и онда то људи разумеју и смањују тај прилив. На овај начин непрекидно дајете какву-такву варљиву наду да ће сви једнога дана стићи до Немачке или неке друге западне земље, што неће бити могуће", истакао је Вулин.

Према његовим речима, предлог Србије је и да се уведе систем по којем би ниво социјалне заштите за мигранте, односно избеглице био успостављен јединствено на целој територији Европе.

Вулин указује и да право на азил није право да бирате у коју земљу хоћете да идете, већ је то право да будете заштићени у првој сигурној земљи до које можете да дођете.

"За сада ЕУ није у стању да формулише јединствену политику и нисмо задовољни закључком у Бечу, али смо задовољни што се Србија уважава и што се зна да без Србије нема решења", истакао је Вулин.

Он је рекао да су после тросатног самита сви европски лидери одали признање премијеру Александру Вучићу за његово лично ангажовање, храброст и све што је Србија урадила под његовом управом.

Вулин је навео и да у Србији тренутно у прихватним центрима има око 5.000 миграната и избеглица, док их се још 700 до 1.000 крећу по земљи.

"Имамо процентуално највећи број миграната који се налазе у прихватним центрима и који се у најмањој могућој мери мешају са домаћим становништвом", нагласио је министар.

Према његовим речима, Србија има највећи број хапшења на целој мигрантској рути, при чему наша полиција и војска раде изузетан посао, али ту су и Црвени крст, чланови УНХЦР-а, социјали радници и обични грађани.