Aa

Aa

Министар Вулин: Нећемо дозволити да се историја Србије прекраја

Министар Вулин: Нећемо дозволити да се историја Србије прекраја

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин положио је данас цвеће код Споменика осматрачнице са Кајмакчалана у Пионирском парку, поручујући да је историја Србије историја борбе за слободу и да Србија никада неће дозволити да се њена историја прекроји или прилагоди дневно-политичким потребама било кога.

Поводом 100 година од битке на Кајмакчалану, цвеће и почаст са министром одао је и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге, а њих двојица су затим симболично дали знак за почетак меморијалног маратона "Част отаџбине", који организује атлетски клуб "Племенито срце".

Након полагања цвећа, Вулин је рекао новинарима да је 100 година мало да бисмо заборавили злочине, као што је мало да бисмо заборавили праве пријатеље.

"Србија никада неће дозволити да се њена историја прекроји, препише како некоме одговара или прилагоди дневнополитичким потребама било кога", поручио је Вулин.

Он је истакао да је историја Србије историја борбе за слободу, историја јунаштва и историја памћења људи који су дали свој допринос и животе и који су безрезервно волели оно што наш чини таквим каквим јесмо - слободу.

"Захваљујући јунацима са Кајмакчалана, онима који су отворили капију слободе, који су пробили зидове и ограде који су Србију држали у ропству, ми данас говоримо свој језик, пишемо своје писмо, ми данас своју земљу зовемо Србија и живимо онако како ми мислимо да треба да живимо", рекао је Вулин.

Захваљујући кајмакчаланским јунацима, али и доприносу свих генерација после и пре њих, Србија је изборила своје право да сама одлучује о себи и о право неће дати никоме, подвукао је министар.

"Када се борите за слободу и за праве, највеће вредности у људском друштву онда не можете да будете сами и заборављени", рекао је Вулин додајући да је борба Србије и српског народа за слободу увек стварала и пријатеље, а да је Швајцарска један од њих.

Како је рекао, Арчибалда Рајса смо увек доживљавали као једног од нас и нисмо га одвајали од себе, као што он себе није одвојио ни од српског војника, ни од обичног српског цивила.

"И који је патио због наших рана и учинио све да читав свет сазна колико је српски народ страдао, како је страдао, у каквим ужасима је био. Зато је 100 година мало времена да би се заборавило какве смо пријатеље стекли и да би се знало које био са које стране", рекао је Вулин.

Он је захвалио маратонцима што на такав начин доказаују да наши преци нису заборављени и да слободарска традиција наших предака живи.

"Ови храбри људи показаће још једном да наши јунаци никада неће бити заборављени и да понеће им једну наду и једну реч. Понећете им реч да им кажете да буду мирни и поносни, јер је њихова Србија слободна, а понећете и наду да ћемо ми својим животом заслужити да једног дана имамо тако захвално сећање као што имају они", поручио је Вулин.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге поручио је да сећајући се победе Србије, не треба да заборавимо огроман број жртава које је српска војска претрпела, подсетивши да је страшне злочине над српском војском и цивилима у Првом светском рату детаљно документовао швајцарски форензичар Арчибалд Рајс, који је и сам био на кајмакчаланском бојном пољу.

"Рајсов изричит захтев да његово срце почива на планини Кајмакчалан најбоље илуструје колико је био везан за српски народ и колико је био предан међународном праву и правди", рекао је Ге.

Он је рекао да Швајцарска остаје верна Рајсовом хуманитарном наслеђу и посвећена побољшању положаја свих жртава рата, те да ће наставити да заступа њихова права у потрази за истином и правдом.

"Помагање жртвама хуманитарних катастрофа и борба против некажњивости представља два главна стуба швајцарске спољне политике", рекао је швајцарски дипломата.

Ге је поручио је да хуманитарна природа маратона подсећа колико је важно да цео регион и сви у њему живе у миру и радују се просперитетној будућности, али и да је циљ спорта да народе приближава једне другима, а не да их раздваја.

Планирано је да учесници маратона 16. септембра у 14 сати стигну на врх Кајмакчалана, а председник АК "Племенито срце" Милисав Јанковић објаснио је да ће маратонци тамо упалити свеће за све наше хероје који су дали животе за слободу.

"Да није било њихове жртве, ми данас не би уживали слободу", рекао је он и захвалио министру, амбасади Швајцарске и свима који су помогли одржавање маратона.

До Кајмакчалана ће тричати десет маратонаца, међу којима и три девојке, а свако од њих ће дневно прећи по 100 километара дневно, симболично за 100 година од битке.

Јанковић је такође уручио "споменице" министру Вулину и амбасадору Геу, за допринос реализацији маратона.