Aa

Aa

Министар Вулин: Буди се предузетнички дух, више пријава за субвенције / Затворен 181 илегалан дом за старе

Министар Вулин: Буди се предузетнички дух, више пријава за субвенције / Затворен 181 илегалан дом за старе

Читај ми

ГАЏИН ХАН - Све више људи у Србији се пријављује за субвенције за самозапошљавање, што показује да се предузетнички дух буди, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је у Гаџином Хану, где је уручио лиценцу за рад приватном дому за бригу о старим особама, рекао да то показује да људи желе да преузму судбину у своје руке, да раде легално и буду у добром амбијенту, тамо где могу да зараде.

“Све мањи број покренутих послова се гаси. На основу података из АПР-а видимо да сваке године имамо пораст одрживих послова, било да су привредна друштва у питању или предузетници. То нам говори да нам је систем предвидљивији, да нам је тржиште боље и закони бољи. Никада довољно добро, али наставићемо да радимо”, поручио је Вулин.

Када је реч о субвенцијама за запошљвање теже запошљивих категорија, ове године Министарство за рад издвојило је 2,8 милијарди динара, као и још 550 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом.

“По први пут смо препознали неке теже запошљиве категорије, које до сада нису имале подршку државе. То су жртве трговине људима, жртве породичног насиља, деца без родитељског старања до 30 година која су била у нашем систему, као и деца палих бораца”, рекао је Вулин.

Он је додао да ће бити потребно годину дана да се види како је то прошло.

Министар је истакао и да се све више људи пријављује за бројне конкурсе које је то министарство расписало, попут оних за јавне радове, за самозапошљавање, за разне облике обука, попут стручних пракси у приватном и јавном сектору...

“Веома само задовољни одзивом, све више људи се пријављује”, рекао је Вулин.

Затворен 181 илегалан дом за старе

Министар Вулин изјавио је данас да је у претходном периоду пронађен и затворен укупно 181 илегалан дом за старе особе и да ће држава наставити да затвара такве објекте.

Вулин је апеловао је на грађане да не остављају своје родитеље у илегалним домовима за старе, јер тако угрожавају здравље и живот њихових најмилијих.

"Да би легални домови за старе могли да функционишу, ми морамо да наставимо са упорном и тврдоглавном борбом против илегалних домова. Наша инспекција социјлне заштите је у периоду откако смо ми преузели одговорност у борби против илегалних домова затворила 71 илегалан објеката, а укупно 111. Ако рачунамо и инспекцију у Војводини, све заједно 181 илегалан дом је пронађен и затворен", рекао је Вулин новинарима.

Он је истакао да још има илегалних домова и да сви заједно морамо да се боримо против тог зла.

Вулин је казао да грађани треба да пријаве илегалне домове.

"Апелујемо - немојте остављати своје родитеље у илегалним домовима, тамо где немају лекара и социјалног радника, тамо где нисте потписали уговор за њих. На сајту Министарства рада постоји списак лиценцираних домова. Ако није на списку онда доводите и озбиљно угрожавате здравље и живот ваших најмилијих. Држава ће се против тога одлучно борити", поручио је Вулин.

Министар Вулин је истакао да између државних и приватних домова не сме да има никакве разлике ни по потању услуга, одговарајућим законским решењма, а ни по однос државе.

"У Србији 17,5 одсто стаовништва је старије од 65 година. То говори да ће потреба за оваквим објектима бити већа. Држава ће се трудити да своје постојеће капацитете доведе на највећи могући ниво, али неће моћи да их проширује", казао је он.

Вулин је додао да је због тога важна приватна иницијатива и приватни капитал.

"Зато ћемо се трудити да изједначимо приватне и државне домове и када је у питању приступ одговарајућим фондовима, као подстицај да се исплати да уложе новац", рекао је он.

Према његовим речима, велика је ствар да неко, ко је радни век провео у иностранству, дошао у Србију и решио да паре потроши код нас.

Вулин наглашава да мора да се обезбеди да то не буду усамљени примери, већ да таквих домова буде што више.